Magyarországi Románok Országos Önkormányzata

2022.09.23. 21:12

Gyulán jelentették be, hogy csatlakoznak a nemzetközi szervezethez

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának tagszervezetévé válik a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata – jelentették be pénteki a gyulai sajtótájékoztatón.

P. G.

Kozma György, Vincze Loránt és Kreszta Traján fontos lépésnek nevezet a FUEN munkáját

Fotó: Für Henrik

Várhatóan jövő héten az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) tagszervezetévé válik a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata (MROÖ) – jelentette be pénteki gyulai sajtótájékoztatóján Vincze Loránt, a FUEN elnöke, az RMDSZ európai parlamenti képviselője, Kozma György, az MROÖ elnöke és Kreszta Traján román nemzetiségi szószóló. 

 

Kozma György elmondta, a FUEN egy olyan ernyőszervezet, amely az európai nemzetiségeket fogja össze, az érdekeiket képviseli.

 

Vincze Loránt az említett FUEN-hez való csatlakozás mellett azért látogatott Gyulára, hogy megismerje a helyi nemzetiséget, a helyi román közösséget, illetve egy konferencián is részt vesz. Az MROÖ a FUEN jövő heti berlini kongresszusán válik az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának tagszervezetévé. Kiemelte, fontosnak tartja, hogy megismertessék saját, és megismerjék, használják más nemzetiségek jó gyakorlatait.

 

Vincze Loránt fontosnak nevezte, hogy személyesen is megtapasztalja, miként él egy nemzeti kisebbség.

 

Hangsúlyozta, Gyulán, illetve Magyarországon egyaránt azt látta, hogy a nemzetiségek jó helyzetben vannak, az elmúlt több mint egy évtizedben számos jogosítványt, oktatási-nevelési intézmények fenntartási jogát kapták meg, amelyek fontos eszközt jelentenek az identitás, a nyelv megőrzésében. 

A FUEN-ről elmondta, az ernyőszervezete az európai kisebbségeknek, harminchat országból mintegy 105 tagszervezete van. Kisebbségi tematikájú európai polgári kezdeményezésüket több mint 1,2 millió ember támogatta, amelynek célja, hogy az Európai Unió alkosson jogszabályt az őshonos kisebbségek védelmében. Mint mondta, az Európai Bizottság lesöpörte a javaslatot, szerintük minden rendben ezen a téren, sok közösség azonban nem így érzi. Így az Európai Bíróságon megtámadták a bizottsági döntést, ítélet novemberre várható. 

Kitért arra, hogy több állam, kormány, regionális parlament is támogatja az elképzeléseiket. Kiemelte, Gyulán a román gimnázium fókuszpontja az ott élő román közösség életének, az odajáró 500 gyermek és fiatal is bizonyítja, életerős közösségről van szó.

Kreszta Traján román nemzetiségi szószóló arról szólt, hogy a FUEN nagyon alapos munkát végez nemzetiségi vonalon, ezért is fontos, hogy az MROÖ is a tagja lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában