Békéscsaba

2022.09.27. 10:04

A kluboknak létkérdés volt, hogy felhúzzák a téli sátrat az Árpád fürdőben - galériával

Elkezdték felállítani a téli sátrat az 50 méteres medence fölé az Árpád fürdőben, miután jóváhagyta azt keddi ülésén a pénzügyi bizottság. Hogy csökkentsék az áramfogyasztást, több intézkedést léptettek életbe a békéscsabai strandon, amely október 5-én nyithat ki újra az átállást követően.

Licska Balázs

A pénzügyi bizottság kedvező döntése után rögtön el is kezdték felállítani a sátrat az Árpád fürdőben /Fotó: Bencsik Ádám/

Az energiaárak okozta többletkiadásokon azzal is próbálnak faragni, hogy emelték a jegyek és bérletek díjait. A fürdő év végéig tartó működtetéséhez az Előre úszóklub és a Csabai Csirkefogók vízilabda-egyesület 5-5 millió forinttal járul hozzá. A strand jövő évi üzemeltetésére később térnek vissza.

A szokásos átállást követően, várhatóan október 5-én nyithat ki újra a közönség és a sportolók előtt az Árpád fürdő – mondta Zsadon Endre igazgató. Mutatta: az 50 méteres medence fölé egy összességében 60x33 méteres sátrat állítanak fel, amelynek a legnagyobb belmagassága eléri a 9 métert is. 

A sátor négy, egyenként 800 kilogrammos elemből áll, ezeket kell összecsavarozni, drótkötéllel lefűzni, majd alá befújt levegővel a magasba emelni. A munkába kedden beszálltak a fürdő munkatársai mellett az úszók és a vízilabdások, illetve a fiatalok szülei is.

Hogy felhúzzák-e a téli sátrat a strandon, egy ideig kérdőjeles volt. A városi közgyűlés csütörtökön hozott létre egy energetikai munkacsoportot, amely pénteken tárgyalt a vagyonkezelő zrt. szakembereivel, kiemelten foglalkoztak az Árpád fürdővel. A munkacsoport hozott egy javaslatot arról, hogy miként működtessék a strandot év végéig, és ezt követően a téma a pénzügyi bizottság keddi ülésén került napirendre. Ezt a feszes munkatempót emelte ki Opauszki Zoltán, a pénzügyi bizottság elnöke, aki szerint mindez jelzi, hogy az önkormányzat empatikus, és hogy minden békéscsabai számára a problémák megoldására törekszik.

A pénzügyi bizottság keddi ülésén jóváhagyták a sátor felállítását, valamint azt, hogy év végéig biztosan nyitva tart az Árpád fürdő mind a közönség, mind a sportolók számára. 

A vagyonkezelő zrt. több javaslatot tett, hogy miként mérsékelhetnék a költségeket – ezekre is rábólintottak –, illetve elfogadták a megemelt jegy- és bérletárakat is. Emellett feltételül szabták meg, hogy az Előre úszóklub és a Csabai Csirkefogók vízilabda-egyesület, valamint a strandot szintén használó egyletek hozzájárulnak az üzemeltetéshez. A mostani döntés év végéig szól, hogy mi lesz jövőre, arról később határoznak.

– Az Előre úszóklub 5 millió forinttal járul hozzá az idei rezsiköltségekhez – mondta Szarvas János vezetőedző, hozzátéve, hogy ez komoly tételt jelent a költségvetésükben. Kiemelte, az életben maradásuk egyik feltétele volt, hogy felhúzzák a sátrat az Árpád fürdőben, ahol kilencven gyermek úszik versenyszerűen. Emellett jelen vannak a belvárosi uszodában 130-140 fiatallal, valamint a Szigligeti utcában 80 óvodással. Bízik abban, hogy akár az úszószövetségen is keresztül kapnak valamilyen kormányzati segítséget, és hogy jövőre is üzemelhet a strand.

Balázs Lajos, a Csabai Csirkefogók ügyvezető elnöke hozzátette, a vízilabdaklub szintén 5 millió forinttal száll be a működési költségekbe. 

Nekik is létkérdés volt, hogy felállítsák a sátrat, mivel október 15. és március 15. között a versenyszabályzat szerint nem lehet kültéri medencében mérkőzést tartani. Ha nem lenne sátor, akkor vissza kellene lépniük a bajnokságtól és vissza kellene fizetniük 58 millió forint tao-támogatást. Emellett 150 gyermek sportolási lehetősége szakadt volna meg, valamint az edzők munkavállalása is veszélybe került volna.

Emelték a jegyek és bérletek árát

A felnőtt jegyek árát 1850-ről 2500 forintra, a diák és nyugdíjas jegyek árát pedig 1200-ról 1800 forintra emelték. Növelték a reggeli és esti kedvezményes tikettek díját is, 1250-ről 1800 forintra, valamint a 6 év alatti gyermekek sem mehetnek ezentúl be ingyenesen, 500 forintos regisztrációs jegyet kell számukra is váltani.

Hogy csökkentsék az áramhasználatot, több intézkedést vezetnek be a fürdőben. Az uszoda vízhőmérséklete 24-25 fokos lesz, a strand épületeiben és a sátorban 18-20 fokot tartanak. A vízforgató berendezéseket a minimális szinten, ám az egészségügyi határértéknek megfelelően üzemeltetik, a visszamosatásokban szintén az észszerűséget követik. A világítást csökkentett üzemmódban működtetik, valamint lehetőség szerint ledes fényforrásokra cserélik az égőket. Leállnak a pezsgőmedencék a Jázmin Centerben, korlátozottan lesz elérhető a két szauna és a gőzkabin. A melegvíz-szolgáltatásnál a víz hőmérséklete 40-45 fokos lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában