Elektromos járművek

2022.09.13. 15:49

Egyre több helyen lehet feltölteni a zöld rendszámos autókat Békésben

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint csaknem 130 százalékkal több energiát töltöttek a nyilvános elektromos töltőállomásokon a járművekbe a felhasználók az idei első negyedévben, mint 2021 első három hónapjában, a töltőberendezések száma pedig országosan 29 százalékkal nőtt egy év alatt. A nyilvános töltők száma Békésben nőtt a legjobban.

N. Sz.

Illusztráció: Shutterstock

A hivatal közleménye szerint az idei első negyedév végére 1912-re nőtt a nyilvános, engedélyköteles tevékenység keretében üzemeltetett töltőberendezések száma. Ezeken 3832 csatlakozó áll az elektromos gépjárművet használók rendelkezésére az országban. A nyilvános töltők száma mindenhol emelkedett, Békésben kimagaslóan; 83,3 százalékkal, így megyénk megelőzte Hajdú-Bihart, ahol 52,1 százalékos, és Pest megyét, ahol 46,7 százalékos a növekedés.

A közleményben elmondták, a zöld rendszámmal rendelkező autók száma csaknem 60 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a Belügyminisztérium adatai szerint; 47 859 zöld rendszámú gépkocsit, és 24 795 tisztán elektromos gépkocsit tartanak nyilván.

Ezzel párhuzamosan a töltések száma, valamint a töltésre fordított energia mennyisége is jelentősen emelkedett: az első negyedévben 4207 megawattórányi áramot töltöttek az autósok a nyilvános elektromos töltőállomásokon, ez csaknem 130 százalékkal több, mint 2021 azonos negyedévében, és 11,6 százalékkal több az előző negyedévhez viszonyítva. 

A töltések darabszáma 159 041-ről 375 625-re nőtt egy év alatt. Magyarországon nyilvános elektromos töltőberendezést a MEKH által kiadott engedély birtokában lehet üzemeltetni. A töltőállomások interaktív térkép formájában is megtalálhatók a hivatal internetes oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában