Mestervizsgára készülnek

2022.09.02. 06:35

Egy jó fodrásznak Békésben is naprakésznek kell lennie az aktuális trendekből

Öt fodrász készül mestervizsgára a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. A felnőtt szakemberek szerint a képzés mentálisan fárasztóbb, mint a napi munka, mégis hasznos: levetkőzik a régi rossz gyakorlatokat és újat tanulnak. A fodrászatban ugyanis elengedhetetlen lépést tartani az újdonságokkal.

L. B.

Palkóné Zámbó Edit és Opauvszki Anita

Fotó: Pintér Vince/BMKIK

– A szakmunkásvizsgán mindig azt az útravalót adom a végzősöknek, hogy öt év múlva, a mestervizsgán szeretnék találkozni velük – mondta Palkóné Zámbó Edit békéscsabai mesterfodrász, miközben a mesterképzésre készülő tanulóit figyelte. – Öt-hatszáz gyerekkel foglalkoztam eddig és büszke vagyok rá, hogy Békéscsabán a legnagyobb konkurenciát jelentő, a legszélesebb vendégkörrel rendelkező szakemberek a kezem alól kerültek ki. A tanítás engem is állandó tanulásra kényszerít, ismernem kell a legújabb technikát és technológiát, ahogyan azt a hajat is, ami ma kerül ki a közösségi oldalra. Szeptember 9-én éppen a kereskedelmi és iparkamara segítségével Párizsba utazunk a világbajnokságra tanulni.

Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője elmondta, mindenkinek más a célja a mesterképzéssel: van, aki tanítani szeretne, másnak a vállalkozásához kell a papír, megint más a szakmai rangra vágyik.

Dragán György
Fotós: Pintér Vince/BMKIK

A medgyesegyházi Kovács Brigitta szeretne tanulókkal foglalkozni. Azt mondta, kicsit olyan, mintha a nulláról kellene kezdene a tanulást, de talán még bonyolultabb, hiszen a helytelen, berögzött mozdulatokat el kell hagyni, felül kell írni. Hasonlóan érez a 25 éve dolgozó, szintén medgyesegyházi Opauvszki Anita: megújulásra vágyott, ki akart lépni a mókuskerékből. A mester rávezeti őket arra, hogy ne rutinból dolgozzanak, mert az elég a jóhoz, de nem elég a majdnem tökéleteshez.

A bánkúti Dragán György gyerekkora óta mesterfodrásznak készült. Nagyon kevés férfi vendége van, nőkkel szeret dolgozni. A mesterképzés alatt annyira elfárad napi két babafejjel vagy modellel, mint otthon 20-25 vendéggel. Farkas Márió ellenben férfi hajakat szeret vágni, Gyulán barbershopban dolgozik. Londonban dolgozott először ilyen helyen, török és algír fodrászok mellett, akik szerinte nagyszerű szakemberek, sok mindent ellesett tőlük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában