A levegőből figyelnek

2022.09.29. 12:00

Drónnal vadásszák le a szabálytalankodó autósokat Békésben a rendőrök – videóval

Előzés záróvonalon, kanyarodás kézben tartott telefonnal, vezetés és utazás biztonsági öv nélkül. Az elmúlt hetekben több, szabálytalanul közlekedő járművezetőről készítettek felvételt a drónos közúti ellenőrzéseket végző rendőrök Békés megyében. A szabályszegések következményekkel járnak.

Nyemcsok László, [email protected]

Nem is egy autó záróvonalon át előzött

Forrás: BMRFK

Dr. Szombati Andrea, a megyei főkapitányság sajtószóvivője érdeklődésünkre elmondta, a forgalomellenőrző alosztály idén szeptemberben többször pásztázta, fotózta, videózta a levegőből drónnal a megye útjain közlekedőket.

– Az eszköz számos szabálytalanságot rögzített – ecsetelte dr. Szombati Andrea. – Volt olyan autós, aki záróvonalnál több járművet előzött.  Más, kézben tartott mobiltelefont használt úgy, hogy közben kanyarodott. Voltak, akik az „Állj!” Elsőbbségadás kötelező!” táblánál nem álltak meg, és olyanokról is készültek felvételek, akik nem kapcsolták be a biztonsági övüket.

Volt, aki kézben tartott mobiltelefonon beszélt
Forrás: BMRFK

A sajtószóvivő kiemelte, a drónt erre kiképzett rendőr kezeli, állítja be, szabályozza a magasságát, mozgását. Az eszköz által készített felvételek hitelesek. A szabályszegéseket a drón dokumentálja, és a rendőrök ezután meg is állítják a járművezetőt, tehát a hivatalos felvételek alapján azonnal, az ellenőrzés helyszínén kiszabják a bírságokat. A drónokat a rendőrség rendszeresen alkalmazza a következőkben is az utakon.

A sajtószóvivő kitért arra, nem azt kell figyelni, hogy az út szélén van-e traffipax vagy a légteret kell kémlelni, hogy nincs-e a közelben drón, hanem a szabályokat be kell tartani. A szabálytalanságok ugyanis nagyban növelik a baleseti kockázatot, ezért a rendőrség kéri a járművezetőket, hogy tartsák be az előírásokat. Ősszel, illetve a tél közeledtével ráadásul egyre többet kell sötétben, szürkületben közlekedni, illetve gyakrabban lesz esős, ködös az idő. A járművezetőknek alkalmazkodniuk kell a változó út- és látási viszonyokhoz. Ne csak akkor lassítsanak, ha látják, hogy közúti ellenőrzés, sebességmérés van. Legyenek mindig figyelmesek, tartsák be a sebességhatárokat, illetve ha szükséges – mert nem lehet jól látni, vagy csúszós az út – menjenek a megengedettnél lassabban.

Nem kötötték be a biztonsági övet
Forrás: BMRFK

– Ne előzzenek tilosban, illetve ha elsőbbséget kell adniuk, legyenek nagyon körültekintők! – magyarázta dr. Szombati Andrea. – A biztonsági övet, gyermekeknél a magasságnak, életkornak megfelelő biztonsági gyermekülést, magasítót pedig mindig használják, hiszen egy esetleges balesetnél csökkentheti a sérülés súlyosságát. Vezetés közben ne használjanak kézben tartott mobiltelefont, mert elvonja a figyelmüket, illetve a vezetésben is akadályoz. Gondoljanak arra, hogy az élet nem visszahívható. Egy csekélynek tűnő szabálytalanság miatt is pillanatok alatt történhet súlyos baleset, vagy akár tragédia, amit utóbb nem lehet meg nem történtté tenni. 

Mindenkinek előre kell látni a felelősségét és mérlegelni a szabálytalansága lehetséges következményeit. Aki szabálytalankodik, nemcsak magát sodorja veszélybe, hanem a közlekedőpartnereit is. Ha balesetet okoz, vétlenek is megsérülhetnek. Legyenek tekintettel egymásra, hiszen mindenkit hazavárnak!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában