Ideiglenes átadási letartóztatásban

2022.09.13. 15:48

Csabán vették őrizetbe a veronai halálbuszt vezető sofőrt

Békéscsabán őrizetbe vették a rendőrök, majd ideiglenes átadási letartóztatásba került néhány nappal ezelőtt a veronai buszbaleset sofőrje, V. János. Ő ült a volán mögött azon a buszon, ami 2017. január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében egy autópálya hídpillérének hajtott. A balesetben tizenheten haltak meg, egy személy pedig később, a kórházban vesztette életét. V. Jánost jogerősen hat évnyi börtönre ítélték.

Papp Gábor

A kiégett busz /Fotó: veronai tűzoltóság/

Mint azt dr. Szabó József Tamás, a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője hírportálunk kérdésére elmondta, a férfi nem bujkált, hanem békéscsabai otthonában élt, illetve dolgozott is. Az eljárási rend szerint magyar állampolgár csak akkor kezdheti meg büntetésének letöltését külföldön, ebben az esetben Olaszországban, ha a magyar bíróság az érintett állam bíróságának kezdeményezésére átadja az ottani hatóságoknak. 

Ezt az olasz bíróság megtette, és szintén az eljárási rendnek megfelelően európai elfogató parancsot adott ki a férfi ellen. Ez alapján V. Jánost Békéscsabán őrizetbe vették, majd  szeptember 9-én, a Fővárosi Törvényszéken a bíróság döntött az ideiglenes átadási letartóztatásba helyezéséről.

Ahhoz, hogy a férfi megkezdhesse a büntetését Olaszországban, még az itáliai hatóságnak jó néhány iratot meg kell küldeni hazánkba. Ezzel kapcsolatban a Fővárosi Törvényszék megkereste az Igazságügyi Minisztériumot, amely felveszi a kapcsolatot az olasz igazságügyi tárcával. Az iratok elküldésére az olasz hatóságnak negyven napja van, amit az Igazságügyi Minisztérium továbbít majd a Fővárosi Törvényszékre. Ezt követően, a megérkezett dokumentumok alapján dönt majd a bíróság arról, hogy a férfi átadási letartóztatásba kerül-e, illetve a magyar hatóságok átadják-e, hogy elkezdje büntetése letöltését. 

 A balesetben tizenheten vesztették életüket, a kórházban később egy újabb személy is elhunyt.

Amennyiben igen, akkor addig marad fenn ez az állapot, amíg el nem szállítják Olaszországba, hogy ott elkezdje büntetésének letöltését. Minden egyes ilyen esetnél ez számít a hivatalos protokollnak.

Mint ismert, V. János vezette azt a buszt, ami 2017. január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében egy autópálya hídpillérének hajtott. A balesetben tizenheten haltak meg, egy személy pedig a kórházban vesztette életét. V. Jánost a veronai bíróság első fokon 12 évre, a második, már Mestrében zajló tárgyaláson jogerősen hat évnyi börtönre ítélte. 

A férfi az ítélet szerint elaludt vezetés közben, ez okozta a tragédiát, a sofőr – aki személyesen nem vett részt a tárgyaláson – ügyvédein keresztül azt állította, nem ő vezetett, hanem a balesetben elhunyt váltótársa. Mindez azonban nem nyert bizonyítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában