Megyegyűlés

2022.09.22. 16:00

Újraélednek a határőri tradíciók Békés megyében

Számos fontos kérdésről tárgyalt csütörtöki, Békéscsabán tartott ülésén a Békés Megyei Önkormányzat közgyűlése. A grémium a véleménynyilvánítási eljárás során támogatta, hogy a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság élére Vörös Ferenc rendőrezredest nevezzék ki.

Papp Gábor

Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke

Fotó: Für Henrik

A napirend tárgyalása során dr. Balogh János rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány a Békést érintő helyzettel kapcsolatban elmondta, lassan betelik az a határvadász-állomány, amelyet Békés megyére terveztek. Mint hozzátette, ez is mutatja, hogy a határőri tradíciók nem vesztek el, sőt egyre erősebben élednek újra. Kiemelte, akik kedvet, elkötelezettséget éreznek a kihívás iránt, azok számára a nem túl távoli Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében is lehetőség nyílik, hogy védjék a határokat.

Vörös Ferenc rendőrezredes (balra) és dr. Balogh János országos rendőrfőkapitány
Fotós: Gubis Mariann

A rendőri állománnyal kapcsolatban kifejtette, másfél éve indítottak egy jól vizsgázó képzési programot, amelynek eredményeként megnőtt a helyben jelentkezők és helyben szolgálatot ellátni akarók száma. Békés megyében jelenleg huszonhét olyan hallgató van, akik néhány hónapon belül aktív rendőrként fogják a munkájukat ellátni. Kitért arra, hogy a létszámviszonyok amúgy sem kedvezőtlenek, és a közbiztonság olyan stabil helyzettel bír, amely jó kilátásokkal fogadja az új megyei rendőrfőkapitányt. 

Kiss András Zoltán tűzoltó dandártábornok, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei igazgatója
Fotós: Für Henrik

Vörös Ferencről elmondta, a leendő vezető 15 éven át tevékenykedett megyei rendőrfőkapitány-helyettesként. Hozzátette, meggyőződése, hogy nemcsak kiváló szakemberről, hanem nagyon jó emberről is van szó. 

Vörös Ferenc elmondta, az ötvenötödik évében jár, amiből harminc évet a rendőrség kötelékében hivatásosként töltött. Ennek felét az elmúlt szolgálati helyén, Fejér megyében rendészeti rendőrfőkapitány-helyettesként. Eredeti végzettsége közlekedésmérnök, a Budapesti Műszaki Egyetem nappali tagozatán végzett, és már harmadévben tanulmányi szerződést kötött a Siófoki Rendőrkapitánysággal. Kiemelte, mindenképpen rendőr szeretett volna lenni, a közlekedésrendészeti és a közrendvédelmi szakterületet járta végig ranglétraszerűen, így lett 2007-ben rendészeti főkapitányhelyettes.

Szebellédi Zoltán, a Békés megyei közgyűlés alelnöke
Fotós: Für Henrik

Vezetői elképzeléseiről elárulta, az együttműködésben és a csapatmunkában hisz.

– Nem gondolom, hogy kizárólag én hordoznám a bölcsek kövét, és csak az én döntéseim lennének helyesek – fogalmazott. Hangsúlyozta, számít azokra a kiváló munkatársakra és vezetőkre, akiket megismert az elmúlt 19-20 napban, Békés megyében.

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei elnöke
Fotós: Für Henrik

Kiemelte, előzetesen felkészült a Békés megyei helyzetből, figyelte azokat az eredményes, kiegyensúlyozott folyamatokat, amelyeket akár a grafikonok, az értékelések szintjén, illetve az önkormányzati tájékoztatókban látott, olvasott. 

Puju János, a Békés megyei közgyűlés képviselője
Fotós: Für Henrik

Hozzátette, megvannak az értékek, amelyeket tovább kell vinni, és nem tervez semmi olyan változást, amely alapjaiban rengetné meg akár a rendőri szervezetet, akár az egyes munkatársaik pályáját. Mindenki felé bizalommal fordul, és – szögezte le – nagyon fontosnak tartja a felkészültséget, a szervezet és a közösség iránti lojalitást, az együttműködési készséget. Mint mondta, törekedni fog arra, hogy tervszerű keretek között fenntartsa a külső partnerekkel a kapcsolatot, és azzal előre vigye a szervezet munkáját. Elengedhetetlennek nevezte az empatikus és emberséges hozzáállást, a meglévő tapasztalatok, értékek megtartását.

Összességében fontos célként jelölte meg a meglévő jó eredmények megtartását, illetve ahol lehetséges, azok javítását. Mint mondta, hosszú távú, egyenletes terhelésre törekszik.

Támogatni fogják a munkáját

Kónya István, az ügyrendi bizottság elnöke elmondta, bizottságuk egyhangúan támogatta Vörös Ferenc rendőrfőkapitánnyá történő kinevezését. Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke felajánlotta együttműködését az új rendőrfőkapitánynak, kiemelve, hogy a megye különböző pontjairól érkeznek a megyegyűlésbe, így speciális helyismerettel is rendelkeznek. Szólt arról, hogy a megyei önkormányzat elsődleges feladata a területfejlesztés, de annak is vannak és lehetnek fontos kapcsolódási pontjai a rendészeti kérdésekkel. Hozzátette, a rendőrfőkapitányok általában más megyéből érkeznek Békésbe, de néhány hét és hónap alatt igazi Békés megyeivé válnak. Hangsúlyozta, segíteni fogják Vörös Ferenc munkáját abban, hogy a megfogalmazott elképzeléseket valóra válthassa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában