Négymilliárd forintos projekt

2022.09.28. 12:25

Kétezer álláskeresőt segítenek munkához Békés megyében

Egy csaknem 4,3 milliárd forintos program keretében több mint 2300 álláskeresőt – közülük főleg az 50 év felettieket és a kisgyermekes anyukákat – juttatnak olyan képzettséghez és kompetenciákhoz, amelyeknek köszönhetően sikeresen elhelyezkedhetnek majd a munkaerőpiacon – jelentették be a szerdán Békéscsabán, a múzeumban tartott rendezvényen. A nemrég a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Plusz keretében indult projekt 2027 végéig tart.

Licska Balázs [email protected]

Zalai Mihály és Pántya Imre tartott a rendezvény előtt sajtótájékoztatót a mostani paktumprojektről

Fotó: Bencsik Ádám

Zalai Mihály, a Békés megyei közgyűlés elnöke kifejtette, miszerint kedvező folyamatok jellemezték az elmúlt időszakban Békés megye munkaerőpiaci helyzetét. Közel tíz év alatt felére csökkent a regisztrált álláskeresők száma, egyharmadára esett vissza a közfoglalkoztatottak száma, miközben nőtt a foglalkoztatottság. A koronavírus-járvány okozta kilengést is sikeresen kezelték.

Hangsúlyozta, hogy ehhez hozzájárult az az úgynevezett paktumprojekt, amelyet az előző pályázati ciklusban valósított meg a megyei önkormányzat a kormányhivatallal együttműködésben. Akkor 5 ezer hátrányos helyzetűt vontak be a programba, ennyi álláskereső helyezkedett el a munkaerőpiacon.

Most nagyjából 11 ezren keresnek állást Békés megyében, miközben a cégvezetők arra panaszkodnak, hogy nem találnak megfelelő szakembert.

A mostani paktumprojekttel ezt az ellentmondást igyekeznek feloldani, képzésekkel és bértámogatásokkal. Hiszen az a cél, hogy csökkenthessék a munkanélküliek és növelhessék a foglalkoztatottak számát Békés megyében, ezzel emelve a helyiek jólétét, valamint a gazdaság teljesítményét.

Pántya Imre, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályvezetője elmondta, a paktumok révén is igyekeznek minél több forrást Békés megyébe hozni, erre számos példa volt az elmúlt években. A korábbi ciklusban indult tíz projekt közül egyelőre folyamatban van a megyei és a békéscsabai járási program, várhatóan ezekre érkeznek is további plusz pénzek. A másik nyolc járási projekt sikeresen lezárult, az elvárt számokat is túlteljesítették.

Az előző időszakban bérköltség-támogatást nyújtottak azoknak a vállalkozásoknak, akik a célcsoport tagjai – azaz a hátrányos helyzetűek – közül vettek fel munkatársakat. Segítették a vállalkozóvá válást is, valamint számtalan szolgáltatást biztosítottak.

A munkanélküliek száma most is 11 ezer körüli, az összetétel azonban változott, főleg az 50 év felettiek keresnek állást. A közfoglalkoztatottak közül is azok, akik megfelelő szakmával rendelkeztek és motiváltak voltak, immár találtak megfelelő munkát.

Ezért a mostani projekt során a célcsoport várhatóan némileg átalakul, előtérbe kerülnek az 50 év felettiek, valamint a kisgyermekes anyukák, továbbá az inaktívak és a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők.

A TOP Plusz keretében nemrég indult program 2027 végéig tart majd, és összesen mintegy 4,3 milliárd forintból valósul meg. Ennek 70 százaléka megy bérköltség-támogatásra, azaz a célcsoport tagjait foglalkoztató vállalkozásoknak. Most is segítik majd a vállalkozóvá válást, valamint ezúttal is lesznek szolgáltatások. A képzések terén igyekeznek a szakképzési centrumokhoz irányítani az érdeklődőket, mivel azokban indulnak ingyenes tanfolyamok. Összesen 2333 álláskeresőt és 274 inaktívat juttatnának munkához.

Új képzéseket is beindítottak

A kormányhivatal főigazgatója, dr. Rákóczi Attila azt mondta: a helyi kérdésekre a helyi sajátosságoknak megfelelően helyi válaszokat kell adni. A foglalkoztatottság növelését célzó központi intézkedéseket pedig kiválóan kiegészítik a paktum adta lehetőségek. Az előző pályázati ciklusban tíz ilyen projektet – egy Békéscsabát nem érintő megyeit, valamint kilenc járásit – valósítottak meg összesen 7 milliárd forint értékben, amelyekkel 5 ezer álláskeresőt értek el és juttattak a munkaerőpiacra.

Pár éve jött létre a Békés megyei szakképzési munkacsoport, a kormányhivatal és a megyei önkormányzat mellett helyet kaptak benne a szakképzési centrumok, a tankerületi központok, a felsőoktatási intézmények, a kamarák. Új képzések beindításában, a pályakorrekcióban tapasztaltak előrelépési lehetőséget többek között. A programokkal és a problémákra adott válaszokkal az a cél, hogy növelhessék a foglalkoztatottságot, valamint a népességmegtartó erőt Békés megyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában