Madárhiány

2022.08.14. 14:56

Vége az idei költési szezonnak, elcsendesedtek a madarak Békés megyében

A nyár utolsó hónapjában rendszeresen érkeznek aggódó bejelentések arról, hogy az emberek feltűnően kevesebb madarat látnak az addig megszokotthoz képest – tájékoztatott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). Mint írják, szerencsére ennek hátterében nem természetvédelmi probléma, hanem a költési időszak befejeződése áll.

Vágvölgyi Nóra

Miután a fiókák kirepültek a fészekből, csendben húzódnak meg a bokrokban

Forrás: Illusztráció / shutterstock.com

Az elmúlt hónapokban hozzászoktunk ahhoz, hogy a kert, a park, az utcai fasor zeng a madarak énekétől, majd a fiókák és az etető madarak hangjától, a fűben folyamatosan ott keresgélnek a fekete rigók, és az itatókon is nagy a forgalom. Ennek oka, hogy a települési fajok többsége két fészekaljat is nevel egy szezonban, ráadásul, ha jól érzik magukat valahol, nagy valószínűséggel a második költésre is az első közelében kerül sor – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében. 

Ebbe a nagy madárnyüzsgésbe hoz olyan jelentős mértékű változást augusztus eleje, hogy az már a nem szakemberek számára is feltűnő. A hiányérzetet tovább növeli a legismertebb és legkedveltebb fecskék és fehér gólyák fészkeinek kiürülése (bár néhány fecskepár akár szeptember végéig is folytathatja a költést), majd a levegőben vadászó­, a szántókon, árokparto­kon szedegető madarak hirtelen, napok alatt bekövetkező eltűnése. 

Szerencsére ezt a látszólagos madárhiányt nem a tömeges pusztulásuk, hanem a viselkedésük természetes változása okozza. A tojások kiköltése, majd a fészekben fejlődő fiókák etetése helyhez köti a madarakat. A fiatalok fészekelhagyását követően ez a kényszerű területhűség csökken, a második költés végén pedig meg is szűnik. Ilyenkor a még néhány napig, egy-két hétig együtt maradó családok egyre jobban eltávolodnak a fészektől, ahova mind ritkábban, vagy már egyáltalán nem is térnek vissza. 

A fiókák teljes önállósodása és szétszéledése után a párkapcsolat is megszűnik vagy lazul. Ezek következtében csökken látványos mértékben a madarak eddig tapasztalt koncentrációja, ez vezet a csökkenő madármegfigyelésekhez. 

Az őszi vonulással aztán valóban elkezd csökkenni Magyarország madárállománya, hogy szűk két hónapon belül, az Eurázsia északi térségeiből és a hegyvidékekről érkező átvonulókkal, illetve a nálunk telelőkkel ismét növekedjen a faj- és egyedszám, majd az etetőknek és a téli itatásnak köszönhetően a lakossági madármegfigyelések száma is – írja az egyesület.  

Az erdő is elcsendesült

Boldog Gusztáv természetvédelmi szakember lapunknak elmondta, nyár végére elcsendesül az erdő, nem énekelnek a madarak. – A madárdal a szaporodás egyik feltétele, a fészeknek a közvetlen területét jelölik ki így, és a párválasztásban is segíti őket. Nyár végére viszont már túl vannak a madarak a párválasztáson, kirepültek a fiókák a fészekből, és csendben meghúzódnak a bokrok között. De persze most is itt vannak mellettünk, csak nem halljuk őket – osztotta meg velünk a természetvédelmi szakember. Hozzátette, az aszály viszont eltántoríthatja őket innen. 

– A szárazság nem kedvez a rovarevő madaraknak. Illetve ott, ahol az agrárium úgy műveli a területeit, hogy nincsenek mezsgyék, nincsen gyommag, a magevők is elmennek, keresnek olyan helyet, ahol nagyobb eséllyel találnak táplálékot – hangsúlyozta a természetvédelmi szakember. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában