Kinizsi Horgász Egyesület

2022.08.11. 12:00

Vadászkutyák, sólymok és íjászok az orosházi horgásztáborban

A Kinizsi Horgász Egyesület idei második gyermek horgásztáborának programjába belecsempészett egy izgalmas eseményt: az ember ősi élelemszerzéséhez ugyanis nem csak halászattal jutott. Elődeinknek a vadászatban segítői akadtak: a vadászkutyák és a vadmadarak, például a sólymok. Az íjászok is bemutatkoztak a táborlakók előtt csütörtökön.

Cs. I.

Albert és gazdája, Poroszlai Róbert: az összhang tökéletes

Fotó: Für Henrik

Valamikor a vadászat az életet jelentette az embernek: a vad húsa szolgáltatta a táplálékot, bundája a ruházatot, csontjai, agyara az első kezdetleges fegyvereket, szerszámokat. De manapság sem lehetünk meg vadászat és halászat nélkül. E tevékenységeket komoly szabályok jellemzik – ezekről is hallottak a táborozó gyerekek a Kristály-tó partján, ahol Poroszlai Róbert, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezetének Vadászkutyás Szakosztály elnöke és segítői (Bottáné Tisza Zsuzsa és Gaál László) tartottak bemutatót. 

Forrás: Für Henrik

A vadászkutyák kiképzője sok négylábút készített fel arra, hogy hűséges társa legyen egy-egy vadásznak. Poroszlai Róbert azt is elmondta, Békés megye 480 ezzer hektár vadászterületén mi mindenre vadásznak és ebben a kutyák milyen segítségükre vannak a vadászoknak. Kiképzett vadászkutya társát, Albertet is bemutatta a táborozóknak. Ő egy 5 éves drótszőrű német vizsla, aki eddig 15 ezer vadat hozott elő a vadászterületekről, akár mezőn, akár vizes élőhelyen szerveztek vadászatokat.

Forrás: Für Henrik

Albert fegyelmezett, jó idegrendszerű és szeret dolgozni – ez kiderült a bemutatón, ahol lelkesen tett eleget a parancsoknak. Vele mutatta be Poroszlai Róbert az alapképzési ismereteket, mert komoly hónapok munkája, mire megtanul mindent egy jó adottságú eb – hiszen egyetlen négylábú se születik vadászkutyának!  Albert bemutatta az apróvadas elhozást is, ami az egyik legnehezebb feladata a vadászkutyáknak, hiszen 6 kilós meglőtt nyulat, vagy vízből kacsát kell a vadászhoz vinnie akár százával. A bemutatón is bizonyította, hogy munkakedve határtalan.

 

A bemutató kapcsán azt is megtudtuk, nagyon sok helyre (táborokba, iskolákba, pályaválasztási rendezvényekre) hívják őket: –  Az a célunk ezekkel a találkozásokkal, hogy az elöregedő vadásztársadalom számára megnyerjük a fiatalokat, kedvet ébresszünk bennük a vadászat iránt. Ne legyen bennük előítélet, tanulják, ismerjék meg a szabályokat és ha tehetik, csatlakozzanak hozzánk, a vadászokhoz – mondta Poroszlai Róbert, aki a bemutatóba bevonta még Csúzlit és Jim nevű kutyáit is. Segítőivel pedig fegyverbemutatót tartott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában