Átadó

2022.08.26. 18:00

Új helyről vonulnak a kötegyáni tűzoltók - galériával

Új otthonból vonulhatnak a kötegyáni önkéntes tűzoltók. Ugyanis pénteken ünnepélyes keretek között átadták a Kossuth utcában az egykori patika épületét, amelyet egy sikeres pályázatnak köszönhetően megvásároltak, és ahol szertárat alakítottak ki.

Licska Balázs

Borbély József és Szűcs János adták át a tűzoltószertárt, mellettük Sztancs József tűzoltó alezredes, katasztrófavédelmi megbízott

Fotó: Bencsik Ádám

 – Tíz éve történt egy eset Kötegyánban, amely többeket arra sarkallt, hogy segítő kezet nyújtsanak. Az akkori kezdeményezésből mostanra egy remekül működő egyesület született, amely az akkori tizenegy után jelenleg negyven tagot számlál – elevenítette fel a kezdeteket Szűcs János, a Kötegyáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke.

Több ifjúsági és gyermektábort szerveztek, 2015-ben gépjárműhöz is hozzájutottak, és 2017-ben jelentős mérföldkőhöz érkeztek azzal, hogy a katasztrófavédelemtől egy – csak kis Mercinek nevezett – Mercedes gépjárműfecskendőt kaptak. Hangsúlyozta, hogy a vonulók immár teljes védőfelszereléssel rendelkeznek, illetve technikai eszközöket, gyakorló ruhákat szereztek be.

Most pedig egy laktanyát kaptak a Magyar Falu Program keretében, a civil szervezetek számára kiírt sikeres pályázatnak, az elnyert 6 millió forintos támogatásnak köszönhetően – folytatta. Ez nagyban segíti a feladataik ellátását, a technikai eszközök elhelyezését, a járművek megfelelő tárolását, illetve fedelet nyújt a tagok számára is a képzések, az összejövetelek alkalmával.

Új kezdetnek nevezte mindezt. Mert, bár egy csaknem tízéves álom vált valóra, a munka nem ért véget, az egykor gyógyszertárként működő, sok éven keresztül üresen álló épület felújításra szorul.

Hírportálunk kérdésére sorolta: az épület 260 négyzetméteres, kialakítanak benne az utcafronti bejáratnál egy közösségi teret és egy híradóügyeleti szobát, de lesz benne parancsnoki helyiség irattárral, eszközök raktározására szolgáló tér, valamint több vizesblokk és konyha, pihenő, sőt vendégszoba is. Emellett van egy garázs, ahol a járművek tárolhatók, illetve egy műhely is.

Köszönetet mondott a biztatásért a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak, a pályázat támogatásáért dr. Kovács József országgyűlési képviselőnek, valamint az önkormányzatnak, hogy eddig helyet biztosítottak számukra a művelődési házban, hogy eddig is volt tér, ahol működhettek, amelyet kinőttek az elmúlt évek eredményeinek köszönhetően.

Egy felszerelt szertárba költözhet a 2013-ban alakult egyesület – mondta beszédében Borbély József. Kötegyán alpolgármestere dicsérte az önkéntes tűzoltókat, akiket hétköznapi hősöknek nevezett, illetve akik révén biztosított a falu tűzvédelme, akik garanciát nyújtanak a biztonságra. Egy régi álom teljesedett be azzal, hogy önálló épületbe költözhet az egyesület a vidék fejlesztését célzó, kormányzati Magyar Falu Program keretében elnyert 6 millió forintos támogatás révén.

Nagy előrelépést jelent az önálló szertár

Nagy előrelépést jelent a kötegyáni önkéntes tűzoltóknak az önálló szertár, amely egy maréknyi lelkes és lelkiismeretes csapat ténykedésének eredménye – fogalmazott Oláh Zsolt, a Békés Megyei Tűzoltó Szövetség bizottsági elnöke. Úgy véli, komoly munka vár még a tagokra abban, hogy felújítsák az épületet, ebben felajánlotta a megyei szövetség segítségét. Hangsúlyozta, hogy az utánpótlás biztosításában ugyancsak fontos szerepet tölt majd be a laktanya.

A szertárt Tyukodi László kötegyáni református lelkész áldotta meg, és kiemelte: az épület arra figyelmeztet mindenkit, hogy jóságra, alázatra, szelídségre és türelemre van szüksége ahhoz az embernek, hogy másokat védelmezhessen, segíthessen. Az épületet ünnepélyes keretek között, a nemzeti színű szalag átvágásával Szűcs János, a Kötegyáni Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke és Borbély József, a település alpolgármestere adta át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában