Sok a munka

2022.08.04. 09:24

Tombolhat a nyár Békésben is, de a kertész nem pihenhet

A gyümölcsösben sok munka vár mindazokra, akik lelkiismeretesen foglalkoznak a növényekkel.

Ny. L.

Fotó: Bencsik Ádám

A kiskertekben a meleg beálltával is sok a teendő – kezdte beszámolóját Hankó János, a csabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke. A gyümölcsösben sok munka vár mindazokra, akik lelkiismeretesen foglalkoznak a növényekkel.

– Az őszibaracknál, ha esetleg a metszésben hibáztunk, kezdjük el a hajtásválogatást – emelte ki Hankó János. – Azokon a fákon, ahol túl sok a gyümölcskezdemény, végezzük el a ritkítást. Azért fontos ez, mert így megfelelő méretű, darabos termést szedhetünk. 

A szakember hangsúlyozta, fontos védekezni a gombás betegségek, a molykártevők és a levéltetvek ellen is. Figyeljünk a vegyszereknél a várako­zási időre, és ezt szigorúan tartsuk be, magunk és mások egészségének védelmére. A gyártók, forgalmazók a használni kívánt vegyszeren mindig feltüntetik, hány nap a várakozási idő, ami után biztonsággal fogyaszthatjuk a gyümölcsöket, zöldségeket. A szakember kitért arra, hogy a szőlőben is végezzük el a hajtásválogatást és a vegyszeres védekezést. A zöldségeskertben a már letermett retek és saláta helyére vethetünk céklát, zellert, babot, és természetesen kiültethetjük az összes palántát. Ebben az aszályos időben nagyon fontos a megfelelő vízmennyiség kijuttatása minden növénynek.

Címkék#kert#nyár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában