Szakértők véleménye alapján

2022.08.29. 11:48

Tizenhét megyei településen lesz szúnyoggyérítés a héten

A héten tizenhét Békés megyei településen, Mezőtúron, valamint a fővárosban végeznek a szakemberek szúnyoggyérítést.

P. G.

A héten tizenhét Békés megyei településen, Mezőtúron, valamint a fővárosban végeznek a szakemberek szúnyoggyérítést. Amennyiben az időjárás engedi, összesen több mint 13 ezer hektáron dolgoznak majd, a késő esti és éjszakai órákban lehet majd a gyérítést végző kisteherautókkal találkozni – tájékoztatott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A megyében hétfőre Békéscsabára, Békésszentandrásra, Dévaványára, Dobozra, Gyulára és Szarvasra terveznek földi kémiai gyérítést. Kedden Békésen, Csárdaszálláson, Ecsegfalván, Gyomaendrődön, Körösladányban, Köröstarcsán, Sarkadon, Hunyán és Kondoroson tartanak hasonló módon földi kémiai gyérítést, míg szerdán Mezőberényben és Orosházán. Békésben várhatóan összesen több mint 10 ezer hektár területet érint a védekezés.

Az elmúlt napok esőzései nyomán több helyen újra megjelenhetnek a csípőszúnyogok. Azt, hogy szükség lesz-e még szeptemberben további szúnyoggyérítésre, a következő időszak időjárása határozza meg. A katasztrófavédelem által felkért rovartani szakértők folyamatosan nyomon követik a szúnyogok szaporodását, javaslatuk alapján kerülhet sor további kezelésekre.

Az aszály miatt idén a korábbi évekhez képest kevesebb szúnyoggyérítésre volt szükség. A kifejlett szúnyogok elleni földi kémiai kezelésekkel, valamint a lárvák számát csökkentő légi és földi biológiai technológiák alkalmazásával mindenhol eredményesen lehetett csökkenteni a szúnyogártalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában