Startra készen

2022.08.31. 06:45

Szeptembertől újra járőröznek a polgárőrök Békés megye iskoláinál

Békés megye polgárőrei is felkészültek a csütörtökön kezdődő új tanévre, folytatódik az Egy iskola - Egy polgárőr program, illetve a szervezet tagjai állandó jelleggel járőröznek majd az intézmények körül.

Papp Gábor, [email protected]

Természetesnek tartjuk, hogy az előző évekhez hasonlóan idén is folytatjuk az Egy iskola – Egy polgárőr programot – nyilatkozta lapunknak Gyarmati Sándor. A Békés Megyei Polgárőrök Szövetsége, egy személyben a békési polgárőrség elnöke elmondta, valamennyi iskola közelében ott lesznek a gyalogátkelőhelyeknél a szervezet tagjai, és figyelnek a gyerekek, a diákok biztonságára.

– A jelenlétünknek másfajta szerepe is van. Bízunk benne, hogy hozzájárulunk ahhoz, hogy távol tartsuk a nem kívánatos személyeket – tette hozzá Gyarmati Sándor. 

Az elnök kifejtette, éppen a napokban hívták fel minden, Békés megyében tevékenykedő polgárőr egyesület tagjainak figyelmét az iskolakezdéssel együtt járó feladatokra, a következő hetek fontosságára. Hangsúlyozta, a szolgálatot természetesen, ahogy eddig, ebben az évben is a rendőrséggel közösen látják majd el, segítik a rendőrök munkáját, az Iskolazsaru programot.

Mint megtudtuk, a reggeli időszakban 7.30-tól 8.10-ig, délután pedig 15.30-tól 16.10-ig lesznek jelen a gyalogátkelőhelyeknél. A tapasztalatok kedvezőek, a balesetek száma csökkent, a gyerekek biztonsága erősödött. Gyarmati Sándor megerősítette, hogy körülbelül egy hónapon át végzik ezt a feladatot, hiszen néhány hét alatt a gyerekek visszaszoknak a megfelelő közlekedéshez.

Nagy Sándor, Galicz István és Korcsok János polgárőr Békésen lát el szolgálatot /Fotók: Bencsik Ádám/

– Ugyanakkor a járőrözés egész tanévben folytatódni fog az intézmények környékén, hiszen ilyen módon is hozzájárulhatunk a gyerekek, az iskolák biztonságához – fogalmazott. Mint kiemelte, előzetesen már több iskola kereste őket, hogy jelezze, számít rájuk, fontosnak tartja a jelenlétüket. A polgárőr elnök kifejtette, az elmúlt napokban már egyeztették a feladatokat a szervezet berkein belül, mindenki tudja a dolgát, felkészültek a csütörtöki iskolakezdésre.

– Startra készen állunk, és természetesen azt is nagyon lényegesnek tekintjük, hogy a lehetőség szerint észrevétlenül végezzük a szolgálatot – nyomatékosította Gyarmati Sándor. Ahogy elmondta, szűkebb pátriájukban, Békésen is kiemelten figyelnek az iskolák és a zebrák környékére.

Kérdésünkre kitért arra, hogy a megyei polgárőrök folytatják a határőrizeti feladatok végrehajtását is. Ennek kapcsán megemlítette, hogy határvédelmi tagozatuk hamarosan határvadász polgárőr tagozattá alakul át. A polgárőrök ott vannak a megyei határon, illetve emellett vendégszolgálatot látnak el Csongrád-Csanád és Bács-Kiskun megyében is.

A külterületi szolgálat is folytatódik

Gyarmati Sándor elmondta, továbbra is kiemelt feladatuknak tekintik a külterületek biztonságát, és a rendőrséggel közösen, illetve önállóan is járőröznek, folytatják a Tanyaprogramot. Arra is figyelmet szentelnek, hogy lehetőség szerint csak „az arasson, aki vetett is”, különösen lényeges ez azért is, mert akadnak, aki már elindultak gyűjtögetni.

A szociális munka is fontos szerepet kap a tevékenységükben. Jelenleg is segítenek időseknek a bevásárlásban, és már sokat beszélgetnek velük a téli időszakról, annak kérdéseiről is. Gyarmati Sándor kiemelte, a hideg időszakban még inkább figyelnek majd arra, hogy mindenkinél füstöl-e a kémény, mindenki tud-e fűteni.

A saját székházukban is felkészültek a télre. Már évek óta rendelkeznek fatüzelésű kályhával, amihez a fát beszerezték, megrendelték. Emellett hűtő-fűtő klímát is felszereltetnek, hogy annak segítségével is mérsékeljék a gázfűtés költségeit.

– Nekünk is alkalmazkodni kell a háborús helyzet miatt megváltozott gazdasági körülményekhez – fogalmazott Gyarmati Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában