A Földre hullva

2022.08.20. 06:55

Szarvas érdekességeit foglalták színes, látványos kötetbe

A Földre hullva – szarvasiak Szarvasról című könyv bemutatóját tartották pénteken a Tessedik Sámuel Múzeumban, a Digitális Kalamáris Kiadó szervezésében. A kötet színes, látványos és érdekességekkel teli, témája a Történelmi Magyarország közepén fekvő város, egyik apropója pedig annak idén 300 éves újratelepítése.

Vásári Erzsébet, [email protected]

Fotó: Für Henrik

Szarvas Tatai László kiadóvezető, a kötet szerkesztője és egyik szerzője a bemutatón elmondta, alapból többféle ötletük is volt a kiadással kapcsolatban, ám végül Keserű Zsuzsa, későbbi szerkesztő elképzelése valósult meg, miszerint képes könyv született olyan írásokkal, amit szarvasiak vetettek papírra, Szarvasról. Olyan emberek, akik jól ismerik és szeretik a települést. Felkérték a szerzőket, majd egyeztettek Gaál Roland járási hivatalvezetővel, akinek szarvasi fotóira alapozták az egész megjelenést, amik mellé végül további hat fotós képei kerültek be, köztük Babák Zoltáné, Czesznak Zsolté és Molitorisz Endréé is.

Fotós: Für Henrik

A kiadóvezető elárulta, ez egy szeretetteljes munka volt számára, mert szép írásokat és fotókat kaptak mindenkitől, és a közös munka is jó hangulatban telt. A Földre hullva – szarvasiak Szarvasról pedig elkészült, benne 88 fotóval, 27 emlékkel és vallomással, 15 novellával és kisprózával a helyi irodalmároktól és 30 verssel, mindez összesen 33 szerzőtől.

Fotós: Für Henrik

Babák Mihály polgármester köszöntőjében elhangzott, öröm számára, hogy Szarvas újratelepítésének 300. évfordulójára elkészült a könyv, amit büszkeséggel vett a kezébe. Szép ajándék ez ugyanis a városnak Tatai Lászlótól és minden szerzőtől. Hozzátette, nem ez az első, Szarvasról készül kiadvány, amiből néhányat be is mutatott a közönségnek hangsúlyozva, hogy ezen a téren egy jó folyamat zajlik. Olyan, aminek köszönhetően egyre több szempontból és egyre többen megismerhetik a települést és annak értékeit, illetve még inkább kíváncsiak lesznek rá.

A polgármester kifejtette, a városról megjelent könyvek azt is megerősítik, hogy az itt élő emberek 300 év alatt létrehozták a szarvasi kultúrát. Éppen ezért minden ilyen kötetet őriz, és szívesen mutat meg, illetve ajándékos másoknak, hogy még többen megismerhessék a település értékeit.

Gaál Roland elmondta, ez a munka Tatai Lászlóval neki azért volt nagyon izgalmas, mert mindig a valóságban maradtak és mindig fókuszt tartottak, a valóság fókuszát. Elárulta, amikor először felkereste a kiadóvezető azzal az ötlettel, hogy adja hozzá néhány íráshoz a fotóit, rögtön rábólintott, néhány napon belül pedig át is adott neki 500 képet, amit Szarvasról készített. Hozzátette, nem volt egyébként újkeletű a közös munka, hiszen évek óta készítenek a fotóiból naptárat, de ennek a felkérésnek különösen örült. Hiszen ő maga is vallja Babák Mihály nézetét, miszerint rendre szükség van arra, hogy legyenek olyan könyvek, amiket meg lehet venni, haza lehet vinni és bármikor forgatni, és oda tudnak adni azoknak, akik Szarvasra jönnek, vagy akikhez elmennek Szarvasról, és szeretnék, ha megismernék a várost és kedvet kapnának hozzá.

Fotós: Für Henrik

Végül Gaál Roland kifejtette, a Földre hullva – szarvasiak Szarvasról első fókusza az volt, hogy 300 évvel újratelepítése után milyen a város, milyen szarvasinak lenni, hogyan gondolkodnak az itt élők, vagy az ide valamilyen formában kapcsolódó emberek. Ez pedig egy jó ötletnek tűnt, majd egy szép, színes formában meg is valósult.

Szarvas gazdaságáról és vizeiről is szól a könyv

Váradi László, a Földre hullva – szarvasiak Szarvasról egyik szerzője elmondta, azért tartotta fontosnak kiemelni a könyvben a város vizeit, halgazdálkodását és rizstermesztését, mert ezek szorosan kapcsolódnak a településhez, és sokan jegyzik meg ezekről. Ráadásul ha valaki megkérdezi, hogy 500 év múlva lesz-e Szarvas, és azt feleli rá, hogy igen, és annak egyik oka az itteni vizek, halak és rizs. Hiszen ezek eddigi fennmaradásához is nagyban hozzájárultak. Az eseményen megtudtuk, a kötetben Szarvas meghatározó helyszínei mellett képi formában szerepelnek jeles eseményei, illetve élővilága is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában