Beruházás

2022.08.13. 14:30

Sport- és Vitamin-napot tartottak Békésszentandráson

Sport- és Vitamin-napot tartottak, valamint bemutatták a település eddigi legnagyobb projektjét Békésszentandráson, szombaton. A nagyközség apraja és nagyja összegyűlt ezek apropóján a Bencsik Mihály Sporttelepen, ahol mindenki talált magának szórakozást.

Vásári Erzsébet

Fotós: A szerző felvételei

A helyi szennyvíztisztító telep bővítése és korszerűsítés című projekt bemutatásával indult a nap szombaton Békésszentandráson, ahol a beruházás ismertetésén túl Sport- és Vitamin-napot tartottak. A focipálya melletti közösségi tér színpadján elsőként a projektbemutatót nyitották meg.

Sinka Imre polgármester beszédében elhangzott, a szennyvíztisztító telep bővítése és korszerűsítése összegszerűen az eddigi legnagyobb beruházás Békésszentandrás életében, hiszen több mint 1,7 milliárd forintból valósul meg. Hozzátette, látványában azonban csupán két településrészt érint, a Szent Imre és a Deák Ferenc utcákat, hiszen valójában maga a beruházás egésze a szennyvíztelepen belül zajlik, mert annak felújítása a cél. 

A fejlesztés alatt álló békésszentandrási szennyvíztisztító telep /Fotó: Babák Zoltán/

Kiemelte, a telep korszerűsítése környezetvédelmi szempontból egy óriási előrelépés számukra, mert általa szennyvizük egy egészen más technológiával és hatékonysággal lesz megtisztítva. Továbbá a jövő szempontjából is rendkívül fontos a nagyközségnek ez a projekt, mivel lehetőséget ad arra a jövőben, hogy az eddig szennyvízcsatornával el nem látott településrészek becsatolására is tudjanak pályázni.

Sinka Imre

Gombkötő-Molnár Gabriella a projekt ügyintézője a szennyvíztisztító bővítéséről és korszerűsítéséről kifejtette, a beruházást a helyi önkormányzat és az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciuma valósítja meg. Célja a fejlesztések által a telepre érkező szennyvízmennyiség megfelelő tisztítási lehetőségének biztosítása. Megvalósítása révén hozzájárul a helyi, illetve tágabb értelemben a regionális környezeti állapot javulásához. Megtudtuk, a projekt a felszíni és a felszín alatti vizek terhelésének, a környezeti elemek állapot-romlásának csökkentését, hasznosíthatósági lehetőségeinek növelését célozza. Az ökológilag kedvezőbb környezet megteremtésével pedig emelkedik a lakosság komfortérzete és növekszik életminősége. Mindezeken túl az összkomfortos lakókörnyezet növeli az egyes ingatlanok értékét is, valamint fokozza a település lakosságmegtartó képességét.

Gombkötő-Molnár Gabriella

A projekt ügyintézője elmondta, a beruházás keretében olyan főbb létesítmények épülnek meg újonnan, mint például a szennyvíz-átemelő, a technológiai gépházak, a kezelő épület, a fertőtlenítő, vagy az iszapkezelés létesítményei, úgy mint a sűrítés, víztelenítés és a tárolás helyiségei. A jelenlegi munkafolyamatokról elárulta, az Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály július 20-án adta ki a magasépítési munkálatokhoz szükséges engedélyt, a munkaterületet pedig augusztus 1-én adták át a kivitelezőnek. Hozzátette, a biológiai és a fertőtlenítő műtárgy már elkészült, és megkezdődtek a kezelőépület, valamint az iszaptároló csarnok szerkezetépítési munkálatai. Az átadás végső határideje 2023. november 11-e, ám várhatóan ennél hamarabb, július utolsó napján végéhez érhet a beruházás.

 

Tinkáné Zvara Erzsébetet, az Alföldvíz Zrt., mint üzemeltető képviselője elmondta, Békésszentandráson egy 660 köbméter/nap kapacitású szennyvíztisztító telep kivitelezése van folyamatban. Vállalatuk az új tisztítótelep leendő üzemeltetőjeként közreműködik a projektben, amit üzemeltetési tapasztalataikkal tudnak segíteni. Hozzátette, főként a hat hónapos próbaüzemben tudnak majd aktívan részt venni február 1-től, hiszen ott fogják kollégáik megtanulni az új, automatikusan üzemelő tisztítótelep működését.

A projekt bemutatása után egy környezetvédelmi vetélkedőt tartottak, amelynek keretében Víg Zsolt, a MATE mesterszakos diákjának előadása alapján töltötték ki a jelenlévő fiatalok a tesztlapokat.

 

Az egészséges étkezés is terítéken volt Békésszentandráson

A környezetvédelmi vetélkedő után a Sport- és Vitamin-nap megnyitója következett a Bencsik Mihály Sporttelepen, ahol kezdetét vette a II. Szabó Imre Főzőverseny. Az ínycsiklandó illatokat kiegészítve pedig megtelt a színpad tánccal és zenével, miközben a focipályán is zajlott az élet a labdarúgók közreműködésében. Megtudtuk, az esemény egyik főszereplői az egészséges ételek és alapanyagok voltak, melyekből jó néhány változatot mutattak be a helyi termelők, illetve egész nap kóstolni is lehetett a finomságokat.

 
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában