Háromnapos rendezvény

2022.08.20. 18:42

Rendhagyóan hosszú falunapi mulatságot tartanak Ecsegfalván - galériával

A közel háromnapos rendezvény szinte minden pillanatát programok színesítik, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Fotó: Für Henrik

Idén rendhagyóan hosszú, méghozzá háromnapos falunapi rendezvényt tartanak Ecsegfalván péntektől vasárnapig, amelynek olyan különleges elemei voltak és vannak, mint a szabadtéri mozi, a vízi játék és láng show, vagy a Pál István Szalonna és Bandája „Aranyosra festem” című koncertje.

Galambos István polgármester szombati látogatásunkkor elmondta, valóban nem megszokott, hogy egy mintegy 1200 fős település egész hétvégés falunapot tart, és eredetileg ők sem így tervezték. A program egynaposnak indult a megszokottak szerint, ám a véletlenek és egybeesések átírták a menetrendet. Hiszen a vízi játékot például tavaly szerették volna megszervezni a közönségnek, ám akkor technikai probléma miatt elmaradt. Idén újra megkeresték őket, viszont csak vasárnap értek rá, szombaton nem. Hasonlóképp jártak egy másik programmal is, a fent említett „Aranyosra festem”-el, ami még nem mutatkozott be náluk, és amelynek előadói szintén vasárnap értek rá. Ezután már Lovász Irén Kossuth-díjas népdalénekest is fellépésre hívták, így teljes lett a harmadik nap programkínálata is.

Visszatérve a falunapok elejére Galambos István kifejtette, a pénteki nap pedig azért szerveződött, mert szintén egy régi vágyuk, az szabadtéri mozi is valóra válhatott, amit nem akartak kihagyni, hiszen a Pulyka téren felállított színpad is adott volt hozzá.

Mertek tehát nagyot álmodni, és a rendezvény a szeszélyes időjárás ellenére is nagy sikernek mutatkozik mind a helyi lakosok, mind az elszármazottak, mind pedig a környékbeliek tekintetében. Ezt annak tudja be leginkább, hogy a falusi rendezvények mindig más hangulatban telnek, mint a nagyobb városiak, és már csak nosztalgiázni is szívesen látogatják azokat az emberek. Ráadásul jó alkalmat adnak találkozni a régi ismerősökkel, szomszédokkal, vagy a ritkán látott rokonokkal.

Végül elmondta, a falunapok része volt szombaton napközben a helyi Szent István Napi ünnepség, amelynek keretében beszédet mondott, illetve a kenyérszentelést sem hagyták ki Czank Gábor plébános közreműködésével. Továbbá kitüntetések is gazdára találtak, elismerték a helyi polgárőrség tevékenységét, háziorvos asszisztensüket, Pappné Tál Erikát, a házi gondozók munkáját, illetve köszöntötték a legidősebb és legfiatalabb lakost, valamint a legutóbb házasságot kötött párt is.

A dévaványai Hagyományőrző Nők Egyesülete ezúttal is részt vett az Ecsegfalvi Napokon, ahová hosszú évek óta előszeretettel járnak vissza. Elnökük, Varga Istvánné elmondta, a megszokottak szerint süteményeket, szilvalekváros kifliket és kürtős kalácsokat sütöttek szomszédtelepülésükön, összesen 60 kilogramm lisztből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában