Petíció

2022.08.11. 16:00

Nagyobb rendet szeretne a békéscsabai szelektív szigetek körül

Legyen nagyobb rend a szelektív szigeteknél – ennek érdekében indított petíciót korábban, még tavasszal a belvárosban élő Éri Balázs. Több mint kétszáz aláírást gyűjtött össze, azokat a napokban küldte el a városvezetés számára. Az önkormányzat, valamint a szemétszállító cég szerint az elmúlt időszakban a szigetek bővítésével és a gyakoribb ürítéssel kezelték a problémát.

Licska Balázs

A belvárosban élő Éri Balázs elmondta, online petíciót indított, hogy nagyobb rend legyen a szelektív szigetek környékén

Fotó: Für Henrik

Éri Balázs elmondta: a közösségi portálon korábban, tavasszal sokan szóvá tették, hogy áldatlan állapotok uralkodnak néhány szelektív sziget környékén, és a témában rengeteg hozzászólás született. Azért, hogy legyen nagyobb rend a gyűjtőknél, online petíciót indított, és azt 207-en írták alá – az észrevételeit és a névsort a napokban küldte el a város vezetőinek.

Hozzátette, korábban tapasztalt olyat, hogy régi olajos hordót, tele kommunális szeméttel, valamint autóalkatrészeket, illetve elektronikai hulladékot tettek ki a szelektív szigeteknél. Szerinte a hungarocellnek is lenne megfelelőbb helye, és előfordult, hogy viharok idején azok szétszóródtak a belvárosban. A minap az Árpád fejedelem téren mutatta, hogy szerinte most is vannak olyan típusú szemetek a szelektív szigetnél, amilyenek nem oda valók.

Hamar megtelnek a gyűjtők Éri Balázs szerint

Éri Balázs úgy véli, hogy a szelektív szigeteknél a gyűjtők hamar megtelnek. Ha sűrűbben ürítenék azokat, akkor a tárolók mellé kevesebb szemét kerülne, a megtelt gyűjtők miatt máshol letett hulladékok pedig a helyükre kerülnének. Ezzel amellett, hogy tisztább környezetet teremtenének, azok, akik szelektíven gyűjtik a szemetet, több értelmét látnák a fáradozásuknak.

 

Hírportálunk kérdésére hangsúlyozta, hogy nem tapasztalt változást az elmúlt időszakban, szerinte továbbra is valós problémáról van szó, amit meg kell oldani, egyrészt a szelektív szigetek bővítésével – mivel úgy véli, hogy azok száma és mérete továbbra sem elegendő a társasházakban, lakótelepeken élők számára –, másrészt pedig azok az eddiginél gyakoribb ürítésével.

Tavasszal valóban akadozott a szolgáltatás egy hiba miatt

– Tavasszal valóban akadtak problémák a városban, amelyet a szelektív szigetek üzemeltetéséért felelős közszolgáltató, a Dareh Bázis Hulladékgazdálkodási Nonprofit Zrt. szállítóeszközének meghibásodása okozott – ismertette Nagy Ferenc alpolgármester.

Elmondta: tavasszal, amikor a petíció született, másfél hónapig akadozott a szelektív szigetekről az elszállítás, amellyel kapcsolatban egyeztető tárgyalást kezdeményezett az önkormányzat a közszolgáltatónál. Ezen a megbeszélésen javaslatok születtek néhány sziget áthelyezésére, bővítésére, valamint az ürítés gyakoriságának növelésére. Kiemelte: a petícióban szereplő, sűrűbb ürítésre vonatkozó kérés azóta már meg is történt a problémás helyszíneken. 

Hozzátette: ha a szelektív szigetek mellett rendellenességet tapasztalnak, írásban megkeresik a szemétszállító céget. Mint fogalmazott, sajnos sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ezek nem ingyenes hulladéklerakó-helyek, és többek között lomot, építési törmeléket, elektronikai hulladékot, kevert szemetet helyeznek el szabálytalanul a gyűjtőknél.

Sok pénzbe kerül a városnak az illegális szemét elszállítása

Ezek elszállítását, mivel közterületről van szó, viszont az önkormányzatnak kell megoldani – ráadásul nem kevés pénzért –, hogy tisztább és rendezettebb legyen a lakókörnyezet. Ha tetten érik a renitenst, akkor rendőrségi eljárás indulhat vele szemben. Ennek hiányában viszont más területekről kell az ártalmatlanításra szánt költségeket átcsoportosítani, és így kevesebb jut útjavításra vagy járdaépítésre. Tehát az elkövető az illegális hulladék kihelyezésével az egész környezetet megkárosítja.

Nagy Ferenc alpolgármester szerint az eddigi erőfeszítéseik eredményesek voltak, és megszűntek vagy kevésbé jellemzőek a korábbi rendellenességek a szelektív szigetek környezetében. Hangsúlyozta azonban: mindenkinek, aki a gyűjtőket használja, tennie kell azért, hogy ez így is maradhasson.

Kezelték a problémákat

A szemétszállító cégnél elmondták: a korábbi tapasztalataik alapján a szelektív szigeteket nemcsak a társasházakban élők, hanem gazdálkodó szervezetek is használják, akik erre a jelenlegi jogszabályok alapján nem jogosultak. Így valóban előfordult az, hogy néhány központi helyen lévő gyűjtő idő előtt megtelt. Az továbbra is előfordul, hogy a tárolóknál nem nem megfelelő típusú hulladékot helyeznek el, elektronikait; lomot; építési és bontási törmeléket.

Emlékeztettek: az önkormányzattal történt megállapodás értelmében hat, addig problémás szelektív szigetnél gyakrabban, heti három alkalommal ürítenek – korábban ez heti egy vagy kettő volt. Emellett négy helyszínen bővítettek, így az Árpád fejedelem téren, Obinál, valamint a Lencsési lakótelepen két ponton. Úgy vélik, ezekkel a lépésekkel kezelték az addigi – még a petíció elindításakor meglévő – problémákat, a tapasztalatok pedig kedvezőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában