Testületi ülés

2022.08.31. 17:38

Elkészítik a berényi fürdő fejlesztési koncepcióját

Hét elején tartott ülésén döntött a mezőberényi képviselő-testület arról, hogy elkészítteti a Kálmán fürdő fejlesztési koncepcióját, illetve tervezési programját. Ez a szakmai anyag elsősorban azt járja majd körül, hogy miként lehetne a strandot a leggazdaságosabban üzemeltetni, a meglévő adottságokat még jobban kihasználni.

P. G.

Siklósi István polgármester

Fotó: Imre György

Újabb, ezúttal 2-szer 25 MW összteljesítményű fotovoltaikus erőmű, napelempark létesülhet a közeljövőben Mezőberényben. A helyi képviselő-testület hétfői ülésen döntött arról, hogy a fejlesztéshez módosítja a településrendezési eszközöket.

Siklósi István elmondta, az elképzeléssel korábban kereste meg a várost egy cég. Miután magánbefektetésről van szó az egyeztetések, az engedélyek beszerzésre és a beruházás egyaránt a társaság kötelezettsége lesz majd. A napelemparkot a város Kereki részén, olyan helyen valósítják majd meg, ahol kevésbé jó minőségű földek találhatók, ehhez az ottani tulajdonosoktól vásárolja meg a cég szükséges mintegy 80 hektáros területet.

A helyi önkormányzati bérlakások első félévben megvalósult felújítási munkáiról, illetve a második félévi felújítási tervekről is tárgyalt a képviselő-testület. Az első félévben mintegy 2,9 millió forintot fordítottak karbantartásra, a második félévben nagyobb fejlesztésekre, homlokzatfelújításra, nyílászáró cserére 9 millió forintot terveznek, a kisebb karbantartásokra pedig 2 millió forintot. A város 154 bérlakással rendelkezik, amelyek közül harminc szociális jellegű, a továbbiak költségalapúak.

Döntött a grémium arról is, hogy elkészítteti a Kálmán fürdő fejlesztési koncepcióját, illetve tervezési programját. Ez a szakmai anyag elsősorban azt járja majd körül, hogy miként lehetne a strandot a legrentábilisabban, leggazdaságosabban üzemeltetni, a meglévő adottságokat még jobban kihasználni. Már válaszokat keresnek a nemzetközi energiaválsággal kapcsolatos kihívásokra is.

A kiadások csökkentése érdekében a fürdő szerdán tartott nyitva utoljára. Az így megtakarított összeget az önkormányzat települési támogatásokra, tűzifára, lakásfenntartásra, rendkívüli települési támogatásokra fordítja majd.

Egy cég két Z-Boksz csomagautomatát telepíthet Mezőberénybe, egyiket a piactéren, a másikat a Csabai és a Vasút utca kereszteződésénél helyezi majd el. Ehhez hozzájárulását adta a testület, illetve határozott a szükséges haszonkölcsön-szerződésről is.

Siklósi István: elkészülhet a fürdő fejlesztési koncepciója. (Archív felvétel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában