Augusztus 20.

2022.08.21. 09:26

Mindennapi kenyerünket ünnepelték a gazdák Gerendáson – galériával

A rossz idő miatt nem a Malomkertben, hanem a művelődési házban tartották meg augusztus 20-án Gerendás Szent István-napi ünnepségét, a megyei kenyérünnepet. Az eseményt Csorvás Város Fúvószenekarának és majorett csoportjának színvonalas műsora vezette fel. Az ünnepség szónoka Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés alelnöke volt.

Gajdács Pál [email protected]

Fotó: Für Henrik

A Gerendási Gazdakör által szervezett ünnepségen megemlékeztek Mokry Sámuel búzanemesítő születésének 190. évfordulójáról, visszatekintettek a helyi gazdakör elmúlt 30 esztendejére.

Az ünnepség szónoka Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke, az Országgyűlés alelnöke volt, aki visszatekintett a szervezet elmúlt három évtizedére.

– Mindig őszinte hittel és becsülettel küzdöttünk és köszönet illeti azoknak emberek munkáját, akik a rendszerváltozás időszakában felvállalták azt, hogy ha lesznek családi gazdaságok, akkor legyen önálló képviseletük is – mondta. – A nulláról indultunk, nem kaptunk nagy állami vagyonokat, nem volt vagyonmegosztás, ehelyett volt a hit, kitartás, erő és elszántság. A mi vagyonunk a magyar gazdák, céljaik megvalósításában, családjuk boldogulásában van.

 

A MAGOSZ-elnök sorolta az eddigi elvégzett munka eredményeit, a kárpótlást, a mezőgazdasági fejlesztési alapot, az első traktorok megvásárlását, a kamarai, majd a földtörvény megalkotását.

– A jelszavunkhoz tartottuk magunkat, „Rólunk, nélkülünk ne szülessen döntés!”. Megyünk, küzdünk tovább. Van miért, az uniós ügyek, az időjárás okozta nehézségek. Óriási, ezermilliárd forintos veszteségeket szenvedtünk el idén – jegyezte meg.

Elhangzott, hogy a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban a hatalmas aszály ellenére rekordmennyiségű búzát ajánlottak fel a gazdák Békés megyéből, az egész országból, de még Kárpátaljáról is. Innen érkezett Gerendásra Jakab István.

 

– Tavaly száznégy tonna gabonát gyűjtöttek össze a kárpátaljai gazdák, most, a háború idején, száztizennégyet!

Jakab szerint a Magyarok Kenyere program csodálatos kezdeményezés. A gazdák összeadják a búzát, összeöntik, megőrlik és a lisztből elkészítik a Nemzet Kenyerét. Az első évben tíz, tavaly már ezerszáz tonna gabona gyűlt össze.

Jakab István megköszönte a Békés megyei gazdák vállalását. Idén az aszály ellenére háromszor annyi gabona gyűlt össze, melyet megőrölve a segély-, illetve egyházi szervezetek képviselőivel juttatják el a rászorulóknak, ami 100 ezer embert érint.

– Ez a program nem üzlet, a magyar gazdák lelkéből fakad! – tette hozzá Jakab István.

A Gerendási Gazdakör emlékdíjat alapított, melyet Zatykó András, id. Manczúr Géza, Radnai György, Szkaliczki András és Tóth Imre kapott.

 

A gazdakör zászlajára helyi és megyei szervezetek tűzték ki szalagjukat, majd a nap legkiemelkedőbb programjaként Zsíros Lilla evangélikus lelkész és Kammerer Tibor plébános megáldotta a Szent István-napi kenyeret, amit Jakab István szegett meg.

A vacsora előtt a Gerendásról elszármazott Faragó András, valamint Kékkovács Mara, az Operettszínház művészeinek operettparádéját tekinthették meg a vendégek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában