Aszály

2022.08.09. 18:47

Kisvízi méréseket végeztek a Berettyón és a Körösökön

Az országot, különösen az Alföldet sújtó rendkívüli aszály miatt, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) irányításával több vízügyi igazgatóságon is rendkívüli aszály elleni védekezés zajlik.

P. G.

Fotók: Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Facebook-oldal

A védekezés következtében a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vízrajzi mérőcsoportját az OVF kirendelte a társvízügyi igazgatóságukhoz, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatósághoz (KÖVIZIG) kisvízi mérések végzésére – erről mind a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság, mind a KÖVIZIG beszámolt a Facebook-oldalán, a Rendkívüli kisvízi védekezés a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén című posztban.

Mint a részletekről megtudtuk, a két hét alatt heti váltásban két-két szakemberrel, a Berettyó és a Körös folyók igazgatósági vízgyűjtőire beérkező vizek mennyiségének meghatározása és az öntözőcsatornák optimális ellátásának érdekében a megszokottnál több keresztszelvényben történő vízhozammérés végrehajtása volt a dunántúli szakemberek feladata. 

A román határtól Gyomaendrődig számos vízfolyás és csatorna vízhozamát kellett megmérniük. A duzzasztók megemelt-, vagy csökkentett vízszintje miatt bekövetkezett vízmennyiség-változás, a Hortobágy-Berettyó csatorna által a Hármas-Körösbe szállított vízhozam mérése kiemelt feladatok voltak a mérési egységek számára. 

Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Facebookon közzétett tájékoztatásban külön kiemelte, remélik, hogy a két hét alatt végzett mérési munkájukkal segíteni tudták a térségben rendelkezésre álló víz legoptimálisabb elosztását. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában