Elszíneződött

2022.08.15. 16:03

Kiderült, miért tűnt zavarosnak a víz Békésen

Az elmúlt időszakban többen is jelezték Békésről, hogy az ivóvízzel kapcsolatban problémák merültek fel, a fürdőkádba engedett víz esetenként zavaros, sötét színű volt. Ennek kapcsán levélben fordult a céghez Polgár Zoltán, a város alpolgármestere, miután ő is több megkeresést kapott. Mint megtudta, a csőfalon kiülepedett vas- és mangánlerakódás leválása okozta a Békés több pontján az ivóvíz elszíneződését.

P. G.

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Polgár Zoltán kiemelte, az Alföldvíz munkatársai óriási munkát végeznek, amiért minden elismerést megérdemelnek. Hozzátette, tudják, hogy az ivóvízhálózat mosatását követően a víz rövid időre zavarossá válhat, azonban a panaszok már nem csak a mosatást követően mutatkoztak.

Az alpolgármester kérésére az Alföldvíz rövid időn belül válaszolt, amit Polgár Zoltán a Facebook oldalán ismertetett. Eszerint jellemzően a csőfalon kiülepedett vas- és mangánlerakódás leválása okozta a Békés több pontján észlelt vízminőségi problémákat, az ivóvíz elszíneződését. Mint olvasható, az úgynevezett biofilm leválását a megváltozott áramlási viszonyok okozzák. Az áramlás irányának megváltozását a jelenlegi száraz nyári időszakban megnövekedett csőtörések és egyéb, például tűzcsapokon történő vízvételezések is eredményezhetik. 

Úgy fogalmaztak, hogy a víz zavarossága esztétikai problémát jelent, esetlegesen kellemetlen szagérzetet okoz, egészségügyi kockázatot nem jelentett. Megerősítették, hogy egyes településrészekre vonatkozóan több felhasználótól is érkezett telefonos bejelentés a cég diszpécser szolgálatához az elmúlt időszakban, így – tették hozzá – azonnal intézkedni tudtak, és a hálózat öblítésével orvosolták a problémát. A telefonhívások alkalmával javasolták a felhasználóknak, hogy a beavatkozásokat követően a házi vezetékeken is végezzenek öblítést a zavarosság megszűnéséig. 

Amennyiben a bekötő vezeték öblítése nem jár, nem járt eredménnyel, kérték, hogy a felhasználóink jelezzék a problémát az ingyenesen hívható hibabejelentő számunkon, hogy a szakembereik intézkedni tudjanak. Az Alföldvíz emellett is kérte, hogy ha a lakosok bármilyen vízhiánnyal kapcsolatos vagy vízminőségi problémát tapasztalnak, jelezzék azt a társaság 24 órában, ingyen hívható 06/80-922-333-as Call Centeres telefonszámán. Így munkatársaik azonnal megkezdhetik a helyszíni intézkedések végrehajtását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában