Békés megye

2022.08.12. 11:57

Gyermek mellé nem ajánlják a szakemberek a vadászgörényt

A kutyák és a macskák a leginkább elterjedt és legnépszerűbb házi kedvencek, amelyeket városi környezetben is előszeretettel tartanak az emberek időtlen idők óta. A házi kedvenceknek persze népes a csoportja, közöttük bújnak meg a vadászgörények is, amelyek egyre népszerűbbek mostanában. Foglalkozás- és játék­igényes állat, kisgyermek mellé azonban kevésbé való – mondják a szakemberek. Ennek jártunk utána.

MW-cikk

Maszlag Bernadett állatorvos, egzotikus­állat-specialista szerint időigényes állat a vadászgörény. Akkor érdemes házi kedvencnek választani, ha valóban sok idő és energia áll a gazdi rendelkezésére, hiszen naponta több órán át ki kell engedni a ketrecből a kis termetű jószágot. – Le kell kötni a figyelmét, hiszen aktív, kíváncsi kisállat, ami bebújik mindenhova, vagy nem ritkán ellopja a környezetében található dolgokat – mondta az állatorvos. – Szívesen megrágcsálják a holmikat, s olykor le is nyelnek tárgyakat, éppen emiatt gyakori náluk a bélelzáródás. Fontos, hogy a gazdi ne adjon olyan játékot a kedvencének, ami könnyen szét­eshet a rágcsálás hatására. Ami a táplálásukat illeti, magas a fehérjeigényük, célszerű macskatáppal vagy speciális, görényeknek készült táppal etetni őket. 

Az állatorvos elmondta: a vadászgörény számára egy nagyobb, lehetőleg magasabb ketrecet kell biztosítani a ­lakásban. Lehet számukra felfüggesz­tett, csőszerű bú­jókával kedveskedni. Alomra jár az állat, hamar megtanulja a használatát. A vadászgörénynek van egy jellegzetes szaga is, ami ivaréréskor és főleg a hímeknél erősebb. A bűzmirigynek is lehet szaga, de nem állandó, jobbára akkor fordul elő, ha valamilyen stressz éri az állatot. 

Pozsa Gábor vadász mutatja a vadászgörényeit. Mókás állatok, de nagy odafigyelést igényelnek

A jellegzetes szag azonban mérsékelhető az állatorvos szerint, ha hormonimplantátumot ültetnek be. Az implantátum a hormonális működés visszaszorításában segít, ami azért is megoldás, mert a vadászgörényeknél nem javasolják már az ivartalanítást. 

Az állatorvos szerint ma már kevésbé gyakori a vadászgörény otthoni tartásban, lecsengett a divathullám. Ennek ellenére ma is megfordul egy-egy példány a kisállatokból az állatorvosi rendelőben. A szakember szerint kisgyermek mellé nem való a vadászgörény, mert egy rossz, hirtelen mozdulat esetén haraphat az állat. Ha valaki mégis ebben gondolkodik, tenyésztőtől érdemes vásárolni. A vadászgörények számára is vannak kötelező oltások, s a külső élősködők ellen is védekezni kell. A kis jószágok az emberi influenzára is fogékonyak, ha beteg a gazdi, nem szabad érintkezni a kis­állattal. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában