Nem akarnak háborút

2022.08.28. 07:52

Civil összefogást hirdettek a békéért Tarhoson

A Zenével a békéért elnevezésű rendezvény keretében indítottak útjára civil békemozgalmat szombaton délután, Tarhoson. A kezdeményezők szeretnék, ha lehetőség szerint a civil szféra minél több szereplője csatlakozna az akcióhoz, és kifejezné, nem szeretne háborút.

Papp Gábor, [email protected]

Fotó: Bencsik Ádám

A Tarhos Mindenkié Civil Egyesület kimondottan pártoktól független mozgalmat szeretne elindítani, civil szervezetként szeretnénk a hangunkat hallatni a háború ellen – nyilatkozta hírportálunknak Kelemen Imre. Az egyesület elnöke elmondta, nekik és legtöbbeknek sok mára, hogy bármelyik csatornára is kapcsolnak, mindenütt főként a háborúról, a harcokról szólnak a hírek. 

– Mindennek az árnyéka ott lebeg felettünk – tette hozzá. – Kezdeményezésünk lényege, hogy legyen szó bármilyen rendezvényről, közösségi eseményről, illetve programról, annak elején, vagy végén civilek énekeljék el John Lennon 1969-ben született békedalát, és arról, amennyiben lehetőségük nyílik rá, készítsenek videót, és azt töltsék fel a közösségi oldalakra. Így, ha bárki felmegy azokra az oldalakra, akkor ott ez az üzenet, a békevágy fogadja mindenütt majd az internetezőket. Érezze mindenki, hogy civilek nem akarnak háborút és harcokat, hanem békét szeretnének. 

 

Kelemen Imre kiemelte, a szombati rendezvényen is több nyelven elhangzott üzenetük, hogy az minél többekhez eljusson. Mint megtudtuk, Tarhoson Pusztai Gábor és csapata állítja össze a fotókat, videókat.

Arra a kérdésünkre, hogy miként állt össze a szombati esemény programja, az egyesület elnöke elárulta, Balázs Gábor és a Torony Band jubileumához kapcsolódóan kezdték el szervezni a rendezvényt, aminek apropóján testvértelepülésük, Vasláb-Marosfő delegációját is meghívták a programra. Az erdélyi községből pedig el is fogadták az invitálást, és örömmel látogattak el Tarhosra, így egy testvértelepülési találkozó is létrejött. 

Az esemény előkészítése folyamatosan gördült tovább, amelynek során megfogalmazódott a gondolat, hogy kifejezzék béke iránti vágyukat is, ami egy későbbi civil összefogás, civil fellépés nyitóakkordja is lehet. 

– Mindenkire hat a világpolitikai helyzet, érezhető, hogy bizonyos értelemben pengeélen táncolunk. Éppen ezért úgy döntöttünk, hogy kihasználva a kiváló zenekar tarhosi fellépését, kifejezzük a bennünk élő mérhetetlen békevágyat is – hangsúlyozta Kelemen Imre.

 

A rendezvény kora délután Puskás Dániel és Király M. Alexandra, a Jókai színház művészeinek zenés műsorával kezdődött. Ezt követően fellépett a Belencéres Néptáncegyüttes, majd a Méhkeréki Néptáncegyüttes. A műsorban így román táncok és énekek is szerepeltek, hiszen Tarhos testvértelepülése két nemzetiségű erdélyi község. Ezt követően Balázs Gábor és Torony Band koncertje következett a szép számú érdeklődő előtt. 

Kelemen Imre elmondta, már más civil szervezet, a helyi mozgáskorlátozottak is csatlakoztak a kezdeményezésükhöz, és bíznak abban, hogy ezt minél többen teszik majd meg. 

Szívesen érkeztek a testvértelepülésről

A rendezvényen kis nemzeti zászlón kérték, hogy a résztvevők is csatlakozzanak és őrizzék a békét, illetve felcsendült az említett dal is, annak egyik legfontosabb üzenetével, magyarul: „A béke szelíd esti fény, a háború csúnya rém. A békénél kell maradnunk, neked is, nekik is…”

Vasláb-Marosfő alpolgármestere, a delegáció vezetője, Fórika István elmondta, mindig szívesen érkeznek Tarhosra, ezúttal is örömmel jöttek el testvértelepülésükre.

– A civil békemozgalom elindítását pedig teljesen jogosnak tartjuk, azzal egyet értünk és támogatjuk – fogalmazott az alpolgármester. – Ezt kéne mindenkinek csinálnia.  A testvértelepülési kapcsolatokról kifejtette, évente, de gyakran évente többször is találkoznak.  – A gazdálkodók, a turisztikában dolgozók, a fiatalok, a sportolók is részt vesznek a közös gondolkodásban, az együttműködésben – tette hozzá.

Vasláb-Marosfő több mint 1900 lakosú település, a Gyergyói-medencében, Gyergyószentmiklóstól mintegy 15 kilométerre található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában