Avató a várfürdőben

2022.08.10. 11:05

Akár kétszáz gyerek is vízi csatázhat az új gyulai gyermekparadicsomban – Galériával / Videóval

Ünnepélyes keretek között adták át az új vízi gyermekparadicsomot szerdán délelőtt, a Gyulai Várfürdőben. Az eseményen beszédet mondott Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója, Kónya István alpolgármester, dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese.

P. G.

Fotó: Lehoczky Péter

Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója köszöntőjében elmondta, 1959 május 1-én nyitotta meg kapuit a Gyulai Várfürdő, ami rögtön hatalmas sikert aratott, több mint 200 ezer vendéget fogadott abban az évben.

– A két ősmedence mellett 1960-ban már egy 16-szor 12 méteres, betonból öntött lubickoló medence is várta a gyerekeket, ami egészen 1975-ig működött – fogalmazott az ügyvezető igazgató. – Ebben az évben három kismedencét építettek gyerekeknek, ezek később egymásba olvadtak. Ez az együttes egészen 2002-ig működött, amikor az első Széchenyi terv részeként alakították ki azt a gyermekparadicsomot, ami a következő mintegy húsz évben szolgálta a Gyulára érkező vendégeket és a helyi gyermekeket. A létesítmény megfelelt a korának, egyszerre kétszáz látogatót tudott fogadni, a struktúráját és a szolgáltatás színvonalát tekintve azonban egy idő után már nem állta ki az idő próbáját. 

Kun Miklós, Kónya István, Bődi Ivett és dr. Kovács József /Forrás: Lehoczky Péter/

Magyarországon egyedülálló installáció

Kun Miklós kifejtette, a vízi gyermekparadicsom kivitelezése tavaly decemberben kezdődött, miközben a munkálatokat nehezítették a háborúval együtt járó nehézségek: – Olyan gyermekparadicsomot álmodtunk meg, és hoztunk létre, amely a remények szerint a következő tíz-tizenöt évben kiállja az idő próbáját. Az élményinstalláció Magyarországon egyedülálló, a Balatonnál épül majd hasonló, míg Közép-Európában mindössze két ilyen csúszdainstalláció készült el– mutatta be a beruházást Kun Miklós. – A vízi gyermekparadicsom három különböző korcsoportot céloz meg. A spraypark a három-négy éves kor alatti, a pancsoló az úszni még nem tudó 4-6 éves gyerekeket, míg a nagy csúszdarendszer a 6-14 éves gyermekeket várja ötvenhárom élményelemmel. Az új beruházás emblematikus zászlóshajója lehet majd a Gyulai Várfürdő marketingkampányának.

Forrás: Lehoczky Péter

Fejlesztések sora valósult meg

Kónya István alpolgármester köszöntőjében felidézte, hogy 2010 óta milyen lépések történt annak érdekében, hogy Gyula – az épített, a természeti, a kulturális és a gasztronómiai értékeket összefűzve, azokat egy irányba állítva – hazánk egyik legismertebb, legkedveltebb és legnépszerűbb turisztikai célpontja legyen. Mint mondta, 2,4 milliárd forintos beruházás keretében felépült a Gyulai Várfürdő családi élményfürdője, az AquaPalota, melyet 2013. december 18-án adták át. A Göndöcs-kert és környezetének egymilliárd forintos rehabilitációja során 2013 tavasza és 2014 májusa között megújult a Béke sugárút egy szakasza, a Göndöcs-kert és a művelődési központ; a Vigadó és a Kohán Képtár is méltó helyre került. Az önkormányzati fejlesztések a magánszférában is felújításokat, bővítéseket generáltak.

2015 végére befejeződött az Erkel Ferenc Művelődési Központ belső felújítása is. 2016 elejére elkészült a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont. 2019 őszén befejeződött a Gyulát Városerdővel összekötő kerékpárút építése. Ugyanebben az időszakban a Szent Miklós park teljes felújításával tovább folytatódott a Várkert és a belváros rehabilitációja. 2020 novemberéig Gyula történelmi városmagjának újabb eleme újult meg: a fejlesztések fő helyszínei az Erkel tér, a Petőfi tér és a Jókai utca keleti szakasza voltak.

Tovább folytatódott a Gyulai Várfürdő fejlesztése, az 50-es és 25-ös versenymedencék és a kiszolgálóhelyiségek 228 millió forintos energetikai korszerűsítése 2021 tavaszán fejeződött be, 2021 végén pedig elkezdődött az új vízi gyermekparadicsom építése.

A Stefánia-szárny 2021 októberében befejezett rekonstrukciójának köszönhetően a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont egy, az Alföldön egyedülálló értékkel gyarapodott, hiszen csak Gyulán van igazi kastélyban működő klasszikus bálterem. 2022 április 1-jén elkezdődött a Gyula legnagyobb szállodájához és a Várkerthez vezető Tiborc utca komplex felújítása.

A napokban lezárult az Aktív turisztikai fejlesztések Gyulán című projekt, melynek keretében a vízi turisztikai fogadóépületet megújították és bővítették, emellett újjáépítették a Szanazugba vezető kerékpárutat.

Forrás: Lehoczky Péter

Egyedi kulturális és turisztikai értékek

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, Gyula történelmi fürdőváros, amely egyedi kulturális és természeti környezettel rendelkezik: – Gyula olyan különleges turisztikai célpont, ahol a vendégek időjárástól függetlenül jól érezhetik magukat, ahol mindig akad kikapcsolódási lehetőség – fogalmazott. Mint kiemelte, a város turizmusa egyértelműen a Gyulai Várfürdő köré csoportosul. A fürdő korszerűsítésével párhuzamosan a szállodákban, a szálláshelyeken is komoly fejlesztéseket valósítottak meg, amihez számos szolgáltatás és kimagasló gasztronómia is társul. 

Szólt arról, hogy rengeteg család érkezik Gyulára, akik számára a vízi gyermekparadicsom újabb vonzerőt jelent majd. Hangsúlyozta, a város mindig a legnépszerűbb belföldi úti célok közé tartozik, tavaly a negyedig legnépszerűbb úti cél volt.

Gyorsabb fejlődés, növekvő versenyképesség

Bődi Ivett, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese elmondta, Gyula egyedi fürdővárosi és gyógyhelyi hangulatát az egész település környezetének összessége adja.

– A Magyar Turisztikai Ügynökség egészségturisztikai stratégiájában Gyulát a nemzetközi jelentőségű gyógyfürdők közé sorolták – hangsúlyozta. – A régió turizmusa elsősorban erre a városra fókuszál. A térség vendégforgalmának 88 százaléka realizálódik itt. Az elsődleges utazási motivációt a Gyulai Várfürdő és a környezete jelenti, amely szerdán a gyerekek és az ideérkező családok örömére a vízi gyermekparadicsommal bővült. 

Kitért arra, hogy 2022 első hét hónapjában 113 ezer vendég 321 ezer vendégéjszakát töltött el Gyulán. Ez a szám pontosan kétszer annyi, mint tavaly ugyanebben az időszakban. 2021-ről ugyanakkor tudjuk, hogy az év első része a pandémia miatt egy más kategóriába esett, a belföldi turizmus tavaly májustól indulhatott útjára. A szálláshelyek közül a legnépszerűbbek a szállodák, idén a vendégéjszakák 47 százalékát töltötték a látogatók ilyen szálláshelyeken. Ezek után következnek a magán- és egyéb szálláshelyek, 32 százalékos arányszámmal. A vendégek 91 százaléka belföldi, külföldről a legtöbb vendég elsősorban Romániából, Csehországból és Szerbiából érkezett Gyulára. 

– Egy-egy beruházás mindig ösztönzi az adott ágazat gyorsabb fejlődését és növeli a versenyképességet – tette hozzá. – A vízi gyermekparadicsom elsősorban a nyári kínálatot bővítő, hiánypótló eleme lesz a Gyulai Várfürdőnek. Az új tér emeli a szolgáltatások színvonalát, teljesebbé teszi a látogatói élményt, növeli, növelheti a családok itt-tartózkodási idejét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában