Iskolakezdés

2022.08.17. 13:55

Többe kerül idén a tanszer: sokan az utolsó pillanatig kivárnak Békésben

A tanszervásárlást idén a változatosság jellemzi. Vannak olyan családok, akik mindent egyszerre vesznek meg, mások két-három részre osztják a listát. Többen már mindent beszereztek, mások pedig az utolsó pillanatban mennek boltba. Az áremelkedések az iskolakezdést is érintik: a korábbi éveknél megszokottakhoz képest többet kell erre a célra költeniük a családoknak.

Vásári Erzsébet

Fotó: Für Henrik

Tímár Valéria, a csabai Tímárker Papír-Írószer Bolt egyik tulajdonosa elmondta, az utolsó nagy roham még várat magára üzletükben annak ellenére is, hogy már augusztus második felében járunk. Eddig inkább az alsó tagozatos gyerekeknek vásároltak be, azok közül is főként a leendő elsősöknek, ám a felsős, illetve középiskolás diákokkal általában a tanév előtti utolsó napokban érkeznek meg a szülők.

Elárulta, a tanszervásárlási szokások mondhatni vegyesek a családok között, hiszen van olyan, aki egyszerre megvesz mindent a listáról, míg mások – az előző évekhez képest jóval többen – két-három részre osztják azt. Sokan döntenek úgy idén, hogy megnézik a gyerekek tavalyi eszközeit, és ami még használható, abból nem vesznek újat. Az arányok szerint nagyjából 70 százalék, aki minden eszközt betesz a kosarába, 30 pedig csak azt, amit „muszáj”.

Zsapka Györgyné
 

Az áremelkedésről Tímár Valéria kifejtette, az nem csupán a papírt érinti, hanem a tanszerekre is jócskán kiterjed. Idén a legtöbb termék 20-25 százalékkal kerül többe, mint tavaly. Itt megjegyezte, ez azért is érintheti rosszul a családokat, mivel az utóbbi mintegy tíz évben mondhatni nem drágultak a tanszerek, vagy csak csekély mértékben. Elmondta, egy adott vízfesték például évekig 600 forintba került, míg ebben az évben már 780 forintért tudják adni. Ennek oka főleg az, hogy a legtöbb áru import, így nagyban befolyásolja az árat az euró-forint árfolyam.

Hozzátette, az egyik békéscsabai iskolának már régóta ők állítják össze az elsősök tanszerkészletét az iskolatáskán és tolltartón kívül, aminek végösszege idén 15 ezer 800 forint lett. Esetükben a tanítók a közép árkategóriából, de a már jó minőségű termékekből állították össze a listát. Ebben például nincs pasztellkréta, ami önmagában csak 3900 forint körül kapható, de akad olyan intézmény, amiben ezt kérik a diákoknak. Végül elmondta, az áremelkedés ellenére a választék megmaradt, így minden termékből van olcsó, közép és magas árkategóriába tartozó is, így mindenki tud válogatni a pénztárcájához mérten.

A szarvasi Zsapír Bt. tulajdonosától, Zsapka Györgynétől megtudtuk, idén is az átlagos időszakban, az augusztusi fizetés után érkeznek hozzájuk a családok tanszert vásárolni. Ez főként az egy gyermekes családokat jelenti, lévén a nagycsaládosok már júniusban és júliusban is megfordultak náluk, hogy kihúzzanak néhány tételt a listáról. Az igazi nagy roham viszont az augusztus 20-a utáni napokra várható, és másfél-két hétig tart.

A többgyermekes szülőkre jellemző, hogy az első körben a táskát és tolltartót veszik meg, majd következő hónapban térnek vissza a tanszerekért. Hozzátette, az alsó négy osztályban mindenképpen lista alapján vásárolnak, konkrét kikötése márkákat illetően viszont elenyésző esetben van a pedagógusoknak. A felsős, illetve a középiskolás diákoknak pedig már inkább tapasztalatból veszik meg a szükséges eszközöket. A kisebbeknél segítséget is gyakrabban kérnek az eladóktól, hiszen legtöbbször öt-hat különböző márkájú termékből választhatnak egy típuson belül, és kevésbé is ismerik azokat.

A trendekre térve Zsapka Györgyné elárulta, a mesehősök nem közkedveltek sem a gyártóknál, sem a szülőknél, hiszen gyorsan rájuk unhat a gyerek, vagy kimennek a divatból. A színek, a minták és a figurák közül viszont szívesen válogatnak. A kutya, a ló és a cica például minden évben sláger a kicsiknél, míg a nagyobb gyerekek az egyszínű, vagy egyszerű feliratos táskákat választják.

Táskát nem, de minden mást megvettek már

A gyulai Tóth Eszter elmondta, két gyermeknek, egy elsős és egy negyedik osztályosnak vásárolt idén tanszereket. Mindkettőnél lista alapján vettek meg minden eszközt augusztus elején, amit a pedagógusok kértek. Kisebbik gyerekénél azonban olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy a tanítók a technika- és rajzeszközöket megveszik az osztálynak (temperából például a literes verziókat a különböző színekből, vízfestékből pedig egyet a padtársaknak), így erről nem kellett gondoskodnia, ráadásul sokat spórol is, hiszen jóval kevesebbet kell beadnia ezekre egységesen mindenkinek, mintha minden tételt külön megvennének a szülők. Iskolatáskát ebben az évben nem vettek újat, mert a negyedikestől megörökölte az elsős, tolltartót viszont mindketten kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában