Gyula

2022.08.21. 06:48

Takács Árpád: A Szent István-i fundamentum képes volt dacolni az idővel - galériával

A világon számos nép sorsa példázza egyértelműen, hogy a történelem forgószele Szent István munkássága nélkül bizonyára bennünket is a végleges megsemmisülésbe sodort volna. Hogy velünk nem így történt, azt államalapító királyunk előrelátásának köszönhetjük: uralkodása alatt a magyar törzsek erős szövetségéből egy még erősebb országot alapított, és rávezette a magyarokat a kereszténység és az önálló államiság útjára – fogalmazott a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központban megtartott augusztus 20-i ünnepségen dr. Takács Árpád főispán. Mint elmondta, István királynak a jövőbe kellett tekintenie és közben népével együtt vállalni a nehézségeket.

Fotó: Kiss Zoltán

Az ország egyesítése küzdelmes, fájdalmas és lemondásokkal járó feladat volt. A végeredmény azonban egy olyan biztos fundamentum lett, amely képes volt dacolni az idővel, képes volt túlélni a tatárdúlást, a török hódoltságot és két világégést – tette hozzá. – Forgószelek jöttek, pusztítottak, elcsitultak. Mi, magyarok fennmaradtunk, mert ez így működik. Mert mi így működünk. Tárgyilagos történelemszemlélettel és a mai korban használatos elemzői beszédfordulattal úgy fogalmazhatnánk: a rendszer extrém körülmények között is le lett tesztelve. És működik! Ezeréves tapasztalattal a hátunk mögött elmondható: csakis ez működik! Minden más csak délibáb és szemfényvesztés.

 

Kitért arra, hogy az augusztus 20-i ünnepen hivatalosan már főispáni tisztségében szólhatott a megjelentekhez. 

– Sokaknak vélhetőleg kissé régiesnek hangzik a megnevezés, de azt hiszem, itt Gyulán nincs nehéz dolgom – folytatta a gondolatot.  – Egy olyan város lakosaihoz szólhatok ugyanis, akik számára mindig nagyon fontos volt történelmi hagyatékuk ápolása. Akik nem szakították meg soha hagyományaikat, akik nem adták fel dédszüleink – nagyszüleink gondolkodását még abban a korban sem, amelyben a kommunisták legfontosabb célja a korábbi értékek, erények, fogalmak és ezzel együtt a történelmi közigazgatási elnevezéseink elfeledtetése volt. Aztán sok évtized múltán eljöttek azok az idők, amikor újra vállalhattuk magyarságunkat, őseink hagyatékát. Az első, legfontosabb lépés 1990-ben történt, amikor az Országgyűlés Magyarország államcímerének a szent koronát is megjelenítő címert fogadta el. Sokaknak ez nem volt persze ínyére, hiszen ezzel kezdetét vette a kommunizmus által megszakított hagyományok helyreállítása. Pontosan tudták, ha ez megtörténik, akkor már csak idő kérdése, és az ezeréves magyar államiság alkotmányos hagyományainak és keresztény értékeinek visszaállítása is meg fog történni.

Fotós: Kiss Zoltán

Hangsúlyozta, a vármegye és az ehhez kapcsolódó kifejezések újbóli használata ennek megfelelően a magyarság összetartozását, demokráciánk nemzeti jellegét, alkotmányos vívmányainkat; összegezve: a Szent István-i örökséget hivatott erősíteni.

– Augusztus 20-ika államalapításunk és a magyar keresztény hit ünnepe. És ünnepe annak a küzdelemnek is, amelyet elődeink folytattak évszázadokon keresztül. Ünnepe ez minden magyar embernek, aki mindennapi munkájával hozzátett ahhoz, hogy ez a nemzet megfogyva bár, de törve nem, élhessen e hazán – emelte ki. – Több mint ezer esztendő távlatából nagy királyunk életműve iránymutató, kapaszkodó, múlt és jövő egyben. Ma a globalista érdekek idegen szálláscsinálói sulykolnak hamis tanokat és támadják a keresztény Európát. Támadják az isteni törvények, a teremtett világ rendje és a család szentsége mellett hitet tevő és azokat védelmező nemzetállamokat. Értékek, civilizációk, és kultúrák kíméletlen harca ez… A tét pedig jelentős: a megmaradásunk… Megmaradásunk magyarként a Kárpát-medencében!

 

Dr. Takács Árpád elmondta, jól látható, hogy megérkezett jelenkorunk forgószele is. 

– Hogy meddig tart, hogy milyen irányba fordul, azt senki nem tudja megmondani. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy elődeinkhez méltó összefogással, az ő állhatatosságukkal és hazaszeretetükkel, sikerrel fogunk megbirkózni az előttünk álló idők nehézségeivel – nyomatékosította

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában