Elek

2022.08.11. 06:35

A németekkel való kapcsolatot erősíti Joschi Ament

Joschi Ament, a Kulturkreis Elek és a Magyarországról Származó Németek Szövetségének elnöke Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült nemrégiben Stuttgartban. Az elismerést dr. Izsák András főkonzul adta át Joschi Amentnek, azért a több évtizedes munkájáért, amelyet a magyarországi németek és a Németországban élő, Magyarországról származó németek közötti kapcsolatok erősítéséért végzett.

Vágvölgyi Nóra

Szelezsán György és Joschi Ament,

Joschi Ament, a Kulturkreis Elek és a Magyarországról Származó Németek Szövetségének elnöke a Magyar Arany Érdemkereszt átadóján kiemelte, 1986-ban kezdte meg az eleki németekért végzett tevékenységét. 

– Emlékszem, 1986. április 6-án, valamikor a délután folyamán megkérdeztem nagybátyámtól, Michael Ámenttől: hogy is tartozunk mi mindannyian egymáshoz? Hoztam néhány nagy papírlapot a Diestelhäuser sörfőzde asztali naptárából, ahol édesapám 35 évig dolgozott. Megfordítottunk néhány ilyen lapot, és elkezdtünk rajzolni. Áment Gregor, a nagyapám – született: 1848-ban, meghalt 1928-ban. Ez volt az első családfa, amelyet Michael bácsival barkácsoltunk. És ez volt az én személyes ősrobbanásom az Elekért végzett hosszú tevékenységemnek – avatta be a megjelenteket a kitüntetett.

Joschi Ament

Mint fogalmazott, ez a családfa mindig elkísérte, elvezette őt Elekre, az ősei útjára.

– És ez a családfa vezet el még ma is rendszeresen az üknagyapám, Gregor Ament a sírjához, aki 1928-ban Eleken halt meg. Megható, mikor együtt elmegyünk az eleki temetőbe és meglátogatjuk családunk sírjait. A 9 éves fiam, Jonas keres néhány virágot, és elhelyezi azokat szépapjának, Gregor Amentnek a sírkövénél. És mikor végigmegyünk az eleki Szent István utcán, a két fiamnak, Jannak és Jonasnak mindig mondom, hogy ezen az úton ment mindig nagyapátok is kisfiúként, több mint 100 évvel ezelőtt – osztotta meg a résztvevőkkel gondolatait a szövetség elnöke.

Wittmann László, az Eleki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke hírportálunknak elmondta, Joschi Amentet a számtalan eleki látogatása egyikén ismerte meg. 

– Joschi rendkívül elhivatott az eleki ősök felkutatásában, az eleki gyökerek nyomon követésében, az „eleki elekiek” és a kiűzött elekiek közötti kapcsolatok erősítésében. Az „eleki elekiek” legnagyobb részénél jobban ismeri az itteni temető minden zegét-zugát, ahol mai napig kutatja a régi német sírköveket. Továbbá a világtalálkozók állandó résztvevője is, aki szabadságát többnyire Eleken tölti, és napi munkája mellett fáradhatatlanul ápolja az „eleki elekiek”, a kiűzöttek, és azok leszármazottai közötti kapcsolatot – ismertette az elnök.

Hozzátette, az eleki felmenőkkel rendelkező kitüntetett, az Eleker Heimatkomitee aktív tagjaként, majd a Kulturkreis Elek megalapításának kezdeményezőjeként az eltelt évek alatt olyan társakat is szerzett Németországban, akik szintén szívügyüknek tekintik, támogatják és segítik Eleket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában