Mérföldkő

2022.08.10. 18:22

Idén kel szárnyra a hétszázadik túzokcsibe Dévaványán

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Dévaványán 44 évvel ezelőtt megkezdett túzokvédelmi munka.

V. E.

Idén kel szárnyra a hétszázadik, mentett tojásból keltetett túzokcsibe a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Túzokvédelmi Állomásán – adták hírül kedden.

Az 1978. október 30-án átadott állomás rendkívül fontos szerepet tölt be a hazai túzokvédelemben, hiszen ide kerülnek be az egész ország területéről a veszélyeztetett fészkekből mentett túzoktojások, itt keltetik ki és nevelik fel, majd vadítják vissza a fiókákat a szakemberek. A kibocsátott egyedek megfigyelése alapján pedig számos alkalommal meggyőződhettek arról, hogy az általuk repatriált túzokcsibék teljes értékű egyedeivé váltak a Dévaványai-Ecsegi puszták vadon élő túzokállományának.

 

Elárulták, az elmúlt 44 évben mindig szép számban tudtak visszaengedni a természetbe fiatal madarakat, így jutottak el oda, hogy az idei fiókákkal együtt már elérik a hétszázas egyedszámot. Ez rendkívül szép eredmény, tekintve, hogy a hazai túzokállomány jelenleg 1500 példányra tehető, melyből csaknem 600 madár a Dévaványai-Ecsegi pusztákon él.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában