Rendezvénysorozat

2022.08.01. 11:09

A barátság napját ünnepelték Mezőberényben

Több programból álló rendezvénysorozatot szervezett a napokban az Orlai Petrics Soma Könyvtár , Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ (OPSKMM), valamint a Mezőberényi Orlai Népfőiskola Egyesület a muzeális gyűjtemény udvarán a barátság világnapja alkalmából.

P. G.

A kezdeményezés célja, annak elnevezésének megfelelően az volt, hogy új ismeretségek, új barátságok szülessenek – tájékoztatott az eseményről Facebook oldalán az OPSKMM. Mint kiemelték, Paraguayban 1958 júliusában egy baráti társaság találta ki, hogy legyen a barátságnak nemzetközi napja. Negyven évvel később, 1998-ban az ENSZ főtitkára, Kofi Annan Micimackót nevezte ki a barátság hivatalos nagykövetévé. Végül 2011-ben az Egyesült Nemzetek Közgyűlése hivatalosan is megteremtette a barátság világnapját.

A program kezdetén, a muzeális gyűjtemény udvarán Túri Andrea, az Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Diószegi Eszter grafikusművész tartott a gyerekeknek kézműves foglalkozást, ami számos érdekességgel, illetve kellemes időtöltéssel szolgált az érdeklődők fiatalok számára. 

Bodóczki Ernő és zenekara örökzöld dzsessz- és popdallamokkal szórakoztatta a közönséget, illetve a zenekar vezetője beszélt az életútjáról is. 

A mezőberényi Silent zenekar immár klasszikussá vált rockzenével idézte fel a múltszázad utolsó évtizedeit, remek hangulatot teremtve ezzel. Mint a művelődési intézmény beszámolójából megtudtuk, a barátság világnapja alkalmából a zenekar egy kerekesszéket adott át Mezőberény Város és Környéke Mozgáskorlátozottjainak Egyesülete részére. 

Az említett eseményeken kívül „Miénk itt a tér!” címmel virtuális játékok és csocsó várta a fiatalokkal. Csete Gyula, a gyűjtemény szakmai vezetője pincesétán kalauzolta az érdeklődőket, ami ugyancsak rengeteg érdekességet tartogatott a jelenlévők számára. 

Szintén a programsorozat részeként a Mezőberényi Szlovákok Szervezete kenyérlángost kóstoltatott, és a helyi kézművesek portékáikból kirakodó vásárt tartottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában