Alapellátás

2022.07.24. 17:28

Többletforrást adnak az orvosi ügyeletre Gyulán

Többletforrást biztosít a gyulai önkormányzat a központi ügyeleti ellátás zavartalan ellátása érdekében – döntött nemrégiben tartott ülésén a helyi képviselő-testület. A grémium az előterjesztésnek megfelelően határozott arról, hogy további 12 millió 900 ezer forintot biztosít a Gyulai Egészségügyi Alapellátási Intézmény számára a központi orvosi ügyeleti ellátás biztonságos működtetése érdekében.

P. G.

Illusztráció: Shutterstock

Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, a társadalombiztosítás nem finanszírozza teljes egészében az alapellátáson belül működő orvosi ügyeletet, a forrásokat a helyi adókból származó bevételekből az önkormányzatnak kell jelentős mértékben kiegészítenie. Szólt arról, hogy a hírek szerint a kormányzat is vizsgálja az alapellátási rendszer átalakításának kérdését.

Illusztráció: Shutterstock

Mint megtudtuk, az alapellátási intézmény az ügyeleti szolgáltatás kapcsán 74 millió 568 ezer forintos kiadással tervezett ebben az évben. Ebből 40 millió forint a NEAK finanszírozás, 8 millió 377 ezer forint az egyéb forrás, amihez jött még az önkormányzat 26 millió 191 ezer forintos támogatása. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény módosításával az ügyeleti óradíjak megemelkedtek, ami jelentős elszívó hatással bírt az alapellátási ügyelet terhére. 

Ezért szükségessé vált, hogy az alapellátási ügyelet óradíjait is megemeljék, amihez a már említett 26 millió 191 ezer forintos önkormányzati forrás mellé még további 12 millió 900 ezer forintot kell biztosítania a városnak, erről határozott csütörtökön a testület.

Korábban hétköznap 2500, míg hétvégéken 3000 forintos óradíjat fizettek az orvosoknak, amelyet most egységesen óránkénti 6000 forintban határoztak meg. Mint azt Ködmön Zsolt, az alapellátási intézmény vezetője a képviselő-testületi ülésen az ezzel kapcsolatos kérdésre elmondta, ezek az óradíjak minimálisan szükségesek ahhoz meg tudják oldani az ügyeletet, ami a nyári időszakban, a szabadságolások alatt még nehezebb feladatot jelent – a visszajelzések szerint nem csak Gyulán, hanem számos településen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában