Kner emlékév

2022.07.14. 15:36

Óriáskönyvet állítottak fel Gyomaendrődön

A Kner emlékév 2022 – 40 éve együtt Gyoma és Endrőd programsorozat keretében mutattak be és adtak át a közönségnek egy óriáskönyvet csütörtökön, Gyomaendrődön. A település legújabb látványossága a Kner téren kapott helyet.

Vásári Erzsébet, [email protected]

Toldi Balázs polgármester az óriáskönyvvel

Fotó: Für Henrik

Gyomaendrőd Egy újabb helyi, illetve turisztikai látványossággal bővült Gyomaendrőd, amikor felállították azt az Óriáskönyvet a Kner téren, melyet a Kner emlékév 2022, valamint a 40 éve együtt Gyoma és Endrőd programsorozat apropóján készítettek el.

Dinyáné Bánfi Ibolya, a gyomaendrődi Határ Győző Városi Könyvtár vezetője az Óriáskönyv bemutatóján elmondta, öröm számára, hogy nagy érdeklődés övezi a település legújabb látványosságának átadását. 

Hozzátette, ez ismét egy olyan projekt volt, amivel a könyvtár nagyon szeretett foglalkozni. Ráadásul olyasmi készülhetett most el, ami még nem volt Gyomaendrődön. Elárulta, a Kner emlékév egyik előre tervezett programja volt, hogy egy köztéri, a közönség számára szabadon látogatható látványossággal is készüljenek.

Toldi Balázs polgármester a Kner emlékévről kifejtette, 2022 erről szól Gyomaendrődön. Hozzátette, a képviselő-testület év elején döntött arról, hogy az idén 140 éves nyomda, valamint Gyoma és Endrőd egyesülésének 40. évfordulójára ezt az évet Kner emlékévvé nyilvánítja. Ezt a kulturális időszakot pedig különböző eseményekkel és programokkal igyekeznek folyamatosan színesíteni. Véleménye szerint az eddig megvalósult rendezvények jól képviselték az emlékévet, ezzel együtt méltán állítottak emléket a Kner családnak. Elárulta, ő maga is rengeteg plusz információval és tudással gyarapodott az év eleje óta azzal kapcsolatban, hogy mit is jelentettek egykor a Knerek a település számára. Bízik abban, hogy a következő programok még tovább bővítik ezen ismereteket.

A polgármester elmondta, amikor a szervezőkkel egyeztetett az emlékévről, az is szóba került, hogy mindenképp szeretnének egy maradandó emléket is felállítani idén. Egyedi dolgot akartak létrehozni, az ötlet pedig végül Dinyáné Bánfi Ibolya részéről fogant meg. Megálmodta az Óriáskönyv létrehozását, amit ma örömmel adnak át a közönségnek.

Toldi Balázstól megtudtuk, az Óriáskönyv célja egyrészt az, hogy emléket állítsanak a Kner családnak és bemutassák azt a nyomda területén végbement fejlődést, amely az utóbbi 140 évben lezajlott, másrészt pedig az, hogy olyan turisztikailag is kiemelt helyszíneket mutasson be, melyeket kevésbé ismernek az emberek. Elképzeléseik szerint a turisztikai időszak alatt az Óriáskönyv a Kner téren marad, majd a hideg idő beálltával az állagmegóvás érdekében fedett helyre szállítják, jövőre pedig újra visszaállítják az eredeti helyére.

Végül elhangzott, a könyvet hosszú távon tervezik bemutatni a közönségnek, akár a jelenlegi, akár megújuló tartalommal. A polgármester elmondta, büszke arra, hogy az Óriáskönyvnek nem csupán megálmodója, hanem a készítője is gyomaendrődi, hiszen Knapcsek Lajos vállalkozása építette meg az elképzelések alapján.

Elsőként a Knereket mutatja be az Óriáskönyv

A beszédek után kinyílt Gyomaendrőd legújabb látványossága, a Kner téri Óriáskönyv, amit Toldi Balázs polgármester lapozott fel a közönségnek. Kiderült, elsőként természetesen a Kner családot és nyomdát mutatja be attrakció. Kezdve a nyomdaalapítókkal, Kner Izidorral és Kner Imrével, majd rátérve a nyomda alapítására és működésére. Ismerteti továbbá a 140 év során elkészült kiadványokat és tipográfiát, a Nyomdaipari Múzeumot, a Kner teret, valamint a Hősök útja hársfasor történetét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában