Rendkívüli aszály

2022.07.19. 17:42

Öntözésfejlesztési tervet adott át Dankó Béla az agrárminiszternek

Dolgoznak a megoldáson a rendkívüli aszály kezelése érdekében, az a cél, hogy még több figyelmet kapjon az öntözés fontossága, fejlesztése.

„A lehetséges megoldásért dolgozunk a rendkívüli aszály kezelésére, amely sajnos térségünk mezőgazdaságát és a gazdálkodókat is rég nem látott mértékben sújtja” – írta közösségi oldalán Dankó Béla országgyűlési képviselő. „ Épp ezért Bányai Gábor képviselőtársam kezdeményezésére elindult egy folyamat az Országgyűlés falain belül is, hogy még több figyelmet kapjon az öntözés fontossága és fejlesztése. Ennek részeként kedden átadtam dr. Nagy István agrárminiszter úrnak azt a komplex öntözésfejlesztéi tervet, ami már rövid- és középtávon is reális és megvalósítható megoldást kínálna a kialakult aszályos helyzetre.”

Mint a képviselő hangsúlyozta: a célja, hogy minél hamarabb végrehajtható legyen ez a terv, amellyel enyhíthetünk térségünk agrárágazatának nehézségein.

Dankó Béla hírportálunk elmondta, egy összetett dokumentumot adott át az agrárminiszternek.

– Elég régen gondolkodunk azon, hogy miként lehetne hatékony öntözőfejlesztést megvalósítani a megyében. A kérdést komplexitásában vizsgáltuk, és nem csak lokális, de összefüggő öntözési rendszereket készítettünk elő, hanem kapcsolódó beruházásokat is – nyilatkozta hírportálunknak az országgyűlési képviselő. Az öntözésfejlesztési tervben azt is átgondoltuk, hogy miként és honnan lehet Békés megyébe öntöző vizet hozni, és mit kell azért tenni, hogy ez megvalósulhasson.

Dankó Béla kitért arra, hogy a szakmai anyagnak vannak olyan részei, amelyeket már előkészítettek. Gyomaendrődön a város például már áldozott forrásokat arra, hogy egy öntözési rendszert megterveztessen. Ez is szerepel a dokumentumban, ahogy az is, hogy milyen elképzelésekhez kell még terveket készíteni, és mit tudnak rövid- illetve középtávon tenni az öntözés érdekében.

Az országgyűlési képviselő Nagy István agrárminiszter mellett Lázár János építési és beruházási miniszternek is átadja majd a szakmai anyagot. Hangsúlyozta, Békés megye egészét érintő dokumentum született, hiszen az öntözés nem választókerületi kérdés, az együttgondolkodás elengedhetetlen.

Mint elmondta, annak idején, amikor lassan negyedszázada először lett polgármester Kondoroson, belvízi- és abból adódó katasztrófahelyzet közepén kellett megoldást találniuk a felmerülő problémákra. Akkor sok vízügyi szakemberrel ismerkedett meg, akikkel azóta is jó kapcsolatot ápol, velük közösen készítették el a komplex öntözésfejlesztési tervet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában