Évtizedes hagyomány

2022.07.22. 12:19

Nevezték az Év háza versenyre az egyedi orosházi ingatlant

Az építészeti közélet rangos elismerése az évtizedes hagyományra visszatekintő független Év háza pályázat. Idei nevezői között egy békéscsabai tervezőiroda orosházi családi háza is szerepel. Kvasz György építész a lakóház tervezője. Elmesélte, milyennek álmodta meg azt az ingatlant, amire szavazhatott a közönség is, de neves szakmai zsűri dönti el, kit illet 2022-ben az Év Háza díj.

Csete Ilona

Kvasz György és Iványi István már a következő közös projektmegbeszélését tartotta

Fotó: Für Henrik

Az Év Háza a hazai építészszakma­ elis­mert díja, ami lakó- és középület-kategóriában szakmai szempontok alapján ér­tékelt elismerés. A díjazottak sorában szinte kivétel nélkül megtalálható­k a sz­akma legje­les­ebb képviselői­. 

Az esztétikum és funkcionalitás mellett a szakmaiság szinte valamennyi értékét, véleményét és hagyományait is szempontnak tekinti a neves zsűri. Új hagyomány: a pályázó épületekről megkérdezik a közönség véleményét is, mintegy hidat teremtve az építészet és annak felhasználója, a megrendelő között. 

Kvasz György szerint – a pályázók munkáit látva – nagyon színes az idei felhozatal. Ő egy úgynevezett kortárs stílusban megálmodott és kivitelezett orosházi lakóingatlant tervezett. Tulajdonosával régről ápolnak baráti kapcsolatot. Ezt azért is fontos megemlíteni, mert a régi ismeretségből is lehet egy tervezőnek ihletet meríteni, információkat gyűjteni, megismerni, hogy milyen funkciókat szán a tulajdonos és családja a születendő háznak. 

– Békés megye számos településén középületek, ipari létesítmények és családi házak tervezését végzi évtizedek óta. Ezúttal mi volt az inspiráció, mitől érezte úgy, ez a lakóház megmérettethető e neves pályázaton? 
– A XXI. század lakóépületei már mások, alig hasonlítanak a XX. század építészeti stílusaihoz. A mai házak arculatának, tömegének, anyaghasználatának ezt tükröznie kell. Erre törekszem magam is: lakóházaink kövessék a fejlődést, a jelen korszak igényeit. Ebben a családi házban minden benne van, amit egy ilyen háznak tartalmaznia kell, mert ideális építtetői, tervezői, kivitelezői összhang volt a projekt szereplői között. Ahogy már említettem, emberi kapcsolat fűz bennünket össze, korábban már dolgoztunk együtt, gördülékenyebben ment a munka is. 

Az orosházi, egyedi módon kialakított ingatlan tervezése során az utcaképbe, a környezetbe való beilleszkedése is fontos szempont volt

– A megrendelői igényeket hogy lehetett összehangolni a szakma elvárásaival, az újszerűségekkel? 
– Először kell egy jó telek, ami új beépítésű vagy kialakult helyen van. Nagyon fontos a kialakult utcakép és a környezetbe illesztés. Vannak városképi követelmények, az építtetőnek vannak elképzelései (alapterületi igény, családi összetétel, funkciók, anyagi ráfordítás). Meggyőződésem, egy jó terv elkészítésénél ismerni kell a családot, hosszabb távú elképzeléseiket, kialakult életvitelüket, szokásaikat. A mi esetünkben is sok beszélgetés előzte meg a tervezést. Majd együttműködve zajlott a munka. Hangsúlyozom, a tervező nem önmagának, hanem a megrendelőjének tervezi a házat. Nem önmagát akarja megvalósítani, hanem az építtető elképzeléseit – ha ez működik, akkor a végeredmény elégedettséget szül. 

– Milyen elképzelései voltak az építtetőnek? 
– Fiatalos. Családjának akart egy olyan tömegű házat, amiben évtizedekig jól érzik magukat. Nem volt nehéz dolgom. A lakóházon kívül minden kertes családi háznál lényeges: a telek és a ház mindig összetartozik, az a ház külső része, amit egy terasz kapcsol össze. Azt is használják a ház részeként. A tervezéskor arra is törekedtem, hogy a ház minden sarka építészetileg átgondolt legyen. Ügyeltem rá, hogy az épület előtti utcarészlettel, ami a házhoz tartozik, is foglalkozni kell. Ettől lett egy egységes kép. 

– Milyen újszerűségeket fogadtak el a tervezőtől ajánlásként? 
– Vannak követelmények, például, hogy az utcaképi illeszkedés miatt magas tetőt kell használni. Meghatároztunk egy építészeti stílust, ebbe belehelyeztük például a tradicionális anyaghasználatot: természetes textúrájú téglát, a népi építészet jellemezte fehér színt. És a mai anyagokkal kombináltuk mindezt. Az érdekessége a háznak: a magas tető-lapos tető szokatlan – korábban üldözött – kapcsolata, mai tendenciának megfelelően. Régen nem tudtak lapos tetőket építeni, ma már minden adott, hogy jó lapos tető készüljön. Itt a jó példa tette egyedivé az épületet. Nagy segítőtársam munkáimban Kvasz Ádám, a fiam, aki fiatalos lendületet adott munkáimhoz. Látványterveimet és a belsőépítészeti terveket ő készítette. 

– Lehet nyerő vagy helyezett az orosházi családi ház? 
– A zsűri neves építészekből áll. Ők számos építészeti irányzatot képviselnek, majd látjuk. Úgy gondolom (látva a többi munkát is) helye van ennek a lakóingatlannak a pályázók között. Kiváló kivitelezés jellemzi, formailag a mai tendenciát képviseli. Az építészet­ben benne van a szubjektivitás. Bármi megtörténhet. 

Letisztult forma, modern stílus

A családi ház kivitelezője az Iványi Építőmester Kft. volt. Arról Iványi István mesélt, volt-e nehézsége a lakóház felépítésével. – Korszerű technológiával készült, blokktéglából, monolit födémekkel, zsaluanyagokkal jól haladtunk a munkával. Szerkezetileg letisztult a forma, könnyű dolgunk volt. Vallom, saroktelekre lehet a legszebb házakat építeni. Nagyon mutatós lett. Sokan követik ezt a fiatalos stílust, ez az a fajta épület, amin megakad az emberek szeme. 

Sportcsarnokot tervez most 

Kvasz György nem csak családi házakat tervez. Orosháza környezetében a Linamar, a Doherty, a Toolex üzemcsarnokait, Csorváson a takarékszövetkezeti épületet is ő álmodta meg, továbbá az orosházi Deák Házat, a most készülő Pacsirta utcai társasházat is az ő tervei nyomán készítették el. Békéscsabán ipari, lakó- és középületek is Kvasz György tervei alapján épültek. Jelenlegi munkái közül társasházak és a Kondorosi Népfőiskola építése zajlik. Most sportcsarnokot tervez. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában