Semmelweis-nap

2022.07.04. 15:59

Megköszönték a békéscsabai egészségügyi dolgozók helytállását – galériával

Semmelweis-nap alkalmából rendezett nagyszabású ünnepséget hétfőn a városháza dísztermében az önkormányzat és a Békés Megyei Központi Kórház békéscsabai tagintézménye, köszöntve és jutalmazva az egészségügy szakembereit.

Licska Balázs

/Fotó: Für Henrik/

Szarvas Péter polgármester beszédében kiemelte, érdemes és szükséges is méltatni az egészségügyben dolgozókat; és hozzátette, kár titkolni, hogy nehéz mind az alapellátás, mind a szakellátás helyzete a fluktuáció és a szakemberhiány miatt. Ez pedig plusz feladatot, terhet jelent az ágazatban dolgozóknak, és a rendszer működtetése megfeszített munkát igényel. Úgy véli, a békéscsabai egészségügy a szakemberek színvonalas ténykedésének hála átvészelte a legkritikusabb időket is.

Elmondta: az alapellátásban dolgozó háziorvosok számára támogatási rendszert vezettek be, amelyre évi 10 millió forintot fordítanak és amely sok elemből áll, és készek ezt a kört bővíteni is. A Békéscsaba hazavár! program keretében tíz orvosjelölttel kötöttek hallgatói ösztöndíjra vonatkozó szerződést, valamint 16 egészségügyben dolgozó fiatal diplomás számára adtak életkezdési támogatást az elmúlt években. Korszerűsítik a háziorvosi rendelőket, példaként hozta fel Jaminát, Gerlát, a Kazinczy utcait. Bízik abban, hogy a békéscsabai egészségügy jó megítélése még tovább fog javulni.

A Békés Megyei Központi Kórház főigazgató főorvosa, dr. Becsei László méltatta Semmelweis Ignácot, aki felfedezésével, a fertőtlenítő kézmosással úttörő volt a maga korában. Hangsúlyozta, az egészségügyben dolgozók munkáját sokan értékelik, az visszanyeri a rangját, a béremelések pedig folytatódnak. Beszélt arról, hogy a betegellátás minőségének javítása érdekében változások várhatók, folytatódik a betegutak átszervezése is, a kórházak pedig még szorosabbra fűzik a kapcsolatukat a járóbeteg-szakellátókkal és az alapellátással is.

A városi közgyűlés döntése nyomán ketten érdemelték ki a Békéscsaba Egészségügyéért kitüntetést az önkormányzattól: dr. Melczer Mária gyógyszerész, valamint Kovácsné Balogh Ildikó, a Békés Megyei Központi Kórház döntés-előkészítő osztályának vezetője.

Beosztott gyógyszerészként kezdte pályafutását dr. Melczer Mária, aki akkoriban pendliző, helyettesítő patikusként a megye szinte valamennyi gyógyszertárában megfordult. 1987-ben került a Deák utcai patikába, amit 1996 óta magángyógyszerészként vezet. 2006 óta a hazai gyógyszerészi kamara megyei elnöke. Az etikus, hagyományokon alapuló gyógyszerészetben hisz, amely a beteg, elesett emberek szolgálatában teljesedik ki.

Kovácsné Balogh Ildikó előbb a gyógyszertári központban, majd a kórház gyógyszertárában helyezkedett el. Érdeklődési köre a gyógyszertári munka mellett a pénzügyi területet is érintette, ezért folyamatosan képezte magát, és okleveles egészségpolitikai szakértőként szerzett diplomát. 2016-ban bízták meg a döntés-előkészítő osztály vezetésével, amelynek élén sokat tett azért, hogy a koronavírus-járvány idején is folyamatos legyen a betegellátás.

Békéscsabai Hűségdíjat érdemelnek ki azok az alapellátásban dolgozó háziorvosok és szakdolgozók, akik a területen évtizedek óta dolgoznak. Idén jutalmazták dr. Túri Klárát, Bimbó Katalint, Hugyecz Mónikát, Bencsikné Mazán Mártát, Szécsi Editet, Beregszászi Ildikót, dr. Szilágyi Annamáriát, dr. Makovei Edit Klárát, Vandlik Tündét, Kovács Zsolt Jánosnét és Sipiczki Zoltán Mátyásnét. 

A kórházi jutalmakat is átadták a városházán

A hétfői ünnepségen nyújtották át a kórházi díjakat is. Réthy Emlékérmet vehetett át dr. Farkas Éva radiológus főorvos, több évtizedes tevékenysége elismeréseként. Réthy nővér kitüntető címmel jutalmazták Vas Istvánnét, a bőr- és nemibeteg-gondozó vezető asszisztensét, aki 35 éve van a pályán. Kórházért kitüntetésben részesült Pallag Andrásné diplomás ápoló. 

Főigazgatói dicséretet adtak át dr. Veres-Bali Agneta belgyógyász szakorvos, Knyihár Mihályné asszisztens, Spitzer Ádámné műtősnő, Ondos Mónika szakápoló, Török Mónika ápoló számára. Főorvosi kinevezést kapott dr. Gaál Anita belgyógyász, gasztroenterológus szakorvos, dr. Hajnal Éva aneszteziológus-intenzív terápiás szakorvos, dr. Patai Tímea patológus szakorvos. Adjunktusi kinevezést vehetett át dr. Mezei Csilla radiológus szakorvos. Köszöntötték azokat a kórházi munkatársakat is, akik rendszeres véradók, így Zahorán Krisztinát, Zágonyi Zsoltot, Popa Györgyit, Bagyinkáné Farkas Katalint, dr. Zahorán Jánost és Kor Richárdot.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában