KHESZ

2022.07.01. 13:22

Elkezdődtek a nyári haltelepítések a megyében

Megtörtént a nyári haltelepítések első hulláma – tájékoztatott Facebook oldalán a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége. Mint kiemelték, a KHESZ éves telepítési programjának megszokott elemét adja, hogy nem csupán tavasszal és ősszel, hanem a horgászturisztikai főszezonra való tekintettel nyáron is jelentős mennyiségben helyeznek ki pontyállományokat a frekventált vízterületekre.

P. G.

Ennek megfelelően június első felében összesen mintegy 300 mázsa háromnyaras ponty érkezett a folyókba, a holtágakba, a tavakba és a csatornákba, a horgászok többsége számára bizonyára „imponáló” 2 kilós átlag egyedsúly méretben.

A júniusi standard pontyos szállítmányok mellett a faj előnevelt, három centiméteres apróságai is vizeink lakói lettek, ezúttal 172 ezer 800 került a vizekbe.  A horgászigényeket szem előtt tartó nyári telepítésekben hangsúlyosan megjelenő „visszafogható” méretű pontyok mellett természetesen folyamatosan érkeznek azok a szezonálisan vagy a piacon alkalomszerűen megjelenő halfajok egyedei is, amelyek beszerzésére a KHESZ évszaktól függően, vagy éppen függetlenül az egész éves telepítési ciklusban fokozott figyelmet fordít.

Ennek folyományaként június első felében a ragadozóhalakat képviselve mintegy 30 ezer előnevelt sügért helyeztek ki holtági, tavi, illetve csatornai vízterületekre; közel 50 ezer előnevelt süllő (3-6 cm), 50 ezer előnevelt balin (5 cm), valamint közel 1000 kiló extra harcsa (3 kg áltagsúllyal) pedig a folyókba. A kis süllők kapcsán kiemelték, hogy a két lépcsőben érkező apróságok második szállítmányát 6-8 centiméteres egyedméret jellemezte, ami az előnevelt, idén keltetett korosztályt tekintve kimagasló kondíció.

A szövetség Tokhalprogramját erősítve alkalom nyílt 50 kiló összmennyiségű, 15 deka átlagsúlyú egynyaras kecsege megvásárlására is, amelyeket a Hármas-Körösbe helyeztek ki.

A nyár derekának közeledtével az előnevelt „klasszikus” ragadozók beszerzésének szezonja lecsengett, a közeli folyatásban előnevelt pontyok és domolykók érkezésére is lehetett számítani, júliusban pedig a nyári pontytelepítések újabb hullámára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában