Területi válogató

2022.07.09. 17:00

Eldőlt, hogy ki a legjobb hivatásos vadász Békésben

Területi válogató versenyt rendezett a Vadászkamara annak érdekében, hogy eldöntse ki képviselheti Békés megyét az országos hivatásos vadász versenyen. A területi válogatókat a megyei területi szervezetek önállóan vagy legfeljebb másik két szomszédos területi szervezettel együttműködésben rendezhetik. Idén Békés és Csongrád-Csanád megyék közösen szervezték meg a megmérettetést, melyet a napokban Bélmegyeren, a Kárász kastély környékén tartottak meg.

B. O.

Mint Zuberecz Tibor, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezetének titkára elmondta, a verseny fő célja a „Csongrád-Csanád és Békés megye legjobb hivatásos vadásza” cím, és az országos versenyen való indulás jogának elnyerése. Mindezek mellett a hivatásos vadászok szakmai, elméleti kérdésekben való jártasságának, lőkészségének fejlesztése, valamint a kamara hivatásos vadászai közötti szakmai, emberi kapcsolatok segítése, támogatása is a megmérettetés célja.

A versenyen többféle gyakorlati és elméleti feladatok vártak a vadászokra: többek között kürtjeleket és állathangokat, emlős- és madárfajokat, valamint vadászkutya-fajtákat kellett meghatározniuk a vadgazdálkodási szakembereknek. Mindezek mellett trófeabírálat, terepi észrevételek, lőszer-, és növényismeret, nyom-, preparátum-, és a vadkárformák felismerése is a verseny része volt. De a szőrmés és szárnyas ragadozófajok fogására alkalmas csapdák ismeretéről, valamint a jó lőkészségükről is számot adtak a vadászok.

Az eredmények összesítése után Békés megyéből a dobogó első fokára Tóth Gergő állt (Mezőberény Vadásztársaság), őt követte Bartha Attila (Bartha – Agrár Mezőgazdasági Kft.) majd Bagdi Tamás (Körösnagyharsányi Vadásztársaság). 

Csongrád-Csanád megyéből Bitó Mátyás lett az első (Domaszéki Földtulajdonosok Széchenyi Zsigmond Vadásztársasága), Zsigmond Tamás a második (Ugari Vadásztársaság), míg a dobogó harmadik fokára Bede Péter állhatott (Alföldi Agrár Szakképzési Centrum Bársony István Mezőgazdasági Technikum).

Békésből Tóth Gergő, Csongrád-Csanádból Bitó Mátyás lett a legjobb hivatásos vadász, ők képviselik majd az országos megmérettetésen a két megyét. /Forrás: BMH/

Az első három helyezettnek kupa, oklevél és tárgyjutalom is járt, míg az összes résztvevő vadászati lehetőséghez jutott a verseny zárása után. Az országos megmérettetésre a megyei első helyezettek jogosultak, melyet Somogy megyében, július utolsó napjaiban rendeznek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában