Csapatverseny

2022.07.01. 06:30

Köszönéstől az ajándékokig: ismerik az illemszabályokat a békéscsabai diákok

Remek teljesítményt nyújtottak az ÁSZÉV-en turisztikai ismeretekből, valamint az országos középiskolai illemtani csapatversenyen is a békéscsabai Közgé végzősei, a muronyi Aleksza Lili, a kondorosi Gyurcsán Laura és a gyulai Kovács Márton. A fiatalok elmondták, hogy a turizmus és a marketing területén képzelik el a jövőt, Budapesten és Szegeden tanulnának tovább.

Licska Balázs

A Gyurcsán Laura, Kovács Márton és Aleksza Lili alkotta közgés csapat második lett az országos illemtani versenyen, a diákokat Aradszky Ila (balra) készítette fel /Fotó: Bencsik Ádám/

Nagyon fontos az illem a mindennapokban, a diplomáciában, de akár a szolgáltatások területén is; lényeges része a kommunikációnak, a találkozóknak – ecsetelték a békéscsabai Közgé, a BSZC Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium végzősei, akik szerint a szabályok ismerete szükséges ahhoz, hogy sikeresek legyenek. 

Az országos középiskolai illemtani csapatverseny során előbb egy kvízt, egy tesztet töltöttek ki, amelyben szó volt többek között a köszönésről, a táncról, az ajándékozásról, illetve például a középkori szokásokról is, amelyek igencsak sokrétűek voltak. Az egyéni pontszámaik alapján, csapatként jutottak innen tovább a közelmúltban Győrben rendezett döntőbe, ahol másodikként zártak. 

A fináléban gyakorlati feladatokkal szembesültek. Például különleges evőeszközöket ismertek fel, mivel nem mindegy, hogy mit mivel fogyasztanak, mit hogyan tálalnak, ez is jelentős része a protokollnak. A táncokkal kapcsolatos tudásukat szintén felvillantották, kevésbé ismert, illetve az avatatlan szemnek nagyon hasonló táncokat azonosítottak be. Virágcsokrokra vonatkozó kérdéseket ugyancsak kaptak, hiszen számít, hogy mit milyen alkalomra, illetve, hogy fiatalnak vagy idősnek adnak. 

A diákok elmondták: a Közgében tanultak protokollt és gasztronómiát is, és mindkét tantárgyhoz szorosan kapcsolódik az illemtan. Hangsúlyozták, hogy annak, aki emberekkel foglalkozik, legyen szó akár egy bolti eladóról vagy egy pincérről az étteremben, ismernie kell a szabályokat: azok betartásával bizalmat építenek, valamint mosolygósabbá, szebbé is teszik a mindennapokat. 

Az ÁSZÉV-en – az Ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén – ugyancsak kiemelkedő teljesítményt nyújtottak: turisztikai ismeretekből Aleksza Lili az első, Gyurcsán Laura a második, Kovács Márton pedig a negyedik helyet szerezte meg. A megmérettetés három fordulóból állt, és már az első etap során a kérdésekben visszaköszöntek a középfokú, a döntőben pedig már az emelt szintű szakmai érettségi követelményei­. 

Elmondták, hogy a felkészülés során kilenc tantárgy anyagát nézték át, tehát rendkívül összetett tudást kívánt meg a verseny. Ez azonban remek lehetőséget adott arra, hogy az érettségire is ráhangolódhassanak. Budapesti luxusszállodákba is ellátogattak, például megnézték a Marriott Hotelt vagy a Matild Palace-t, valamint turizmusstratégiával kapcsolatos műhelymunkán vettek részt – és az itt szerzett tapasztalatokat szintén felhasználták a verseny, illetve az érettségi során. 

Aleksza Lili a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodási és menedzsment szakára jelentkezett. Mivel alapból reál beállítottságú, gazdasági irányban képzeli el a jövőt, szeretne a turisztikával is foglalkozni. Gyurcsán Laura Szegeden marketinget tanulna, megszerette a Közgében ezt a tárgyat, érdekesek számára az elemzések, az összefüggések. Kovács Márton a Budapesti Gazdasági Egyetem turizmus-vendéglátás szakára felvételizett. Bár a Közgébe főleg a nyelvtanulás miatt ment, ráébredt, hogy ez az az irány, amely igazán érdekli. 

Kimagasló eredményt értek el

A diákokat felkészítő Aradszky Ila kiemelte: az ÁSZÉV-en turisztikai ismeretekből kimagasló eredményeket szállítottak a középiskola tanulói, a szolnoki fináléban szereplő 43 diákból 11 közgés volt. Aleksza Lili, Gyurcsán Laura és Kovács Márton sikere mellett Erős Máté az 5., Szabó Balázs a 6., Raffai Viktória a 10., Varjú Gergő a 11., Kőszegi Bianka a 13., Gergely Nikolett a 14., Czégény Roland Lajos a 19., Puskás Tímea a 26. helyet szerezte meg. Ezzel sok többletpontot is szereztek, amely a felvételinél lesz fontos. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában