Tabán Táncegyüttes

2022.07.04. 13:55

Két rangos díjat söpörtek be a csabai táncosok

Rangos elismeréseket sepert be a békéscsabai Tabán Táncegyüttes és az Aradi Kamaraszínház közös, 497 címet viselő előadása a napokban Nagybányán rendezett Atelier Nemzetközi Színházi Fesztiválon. Az együttes művészeti vezetője, koreográfusa, Farkas Tamás a legjobb koreográfiáért, a békéscsabai származású zenész-zeneszerző, Gera Gábor pedig a legjobb zenéért járó díjat érdemelte ki.

Licska Balázs

Nagybányán vitték színpadra a Tabán Táncegyüttes és az Aradi Kamaraszínház közös produkcióját /Fotók: Majnik Zsolt/

A közelmúltban Nagybánya adott otthont az immár 28. alkalommal szervezett, több mint egyhetes Atelier Nemzetközi Színházi Fesztiválnak, amelynek rangját jelzi, hogy jelentős romániai és nemzetközi színházak mutatták be az évad legjobb előadásait. Ebből a mezőnyből emelkedett ki a Tabán Táncegyüttes és az Aradi Kamaraszínház 497 címet viselő koprodukciója. 

A műsorban négyen táncoltak – Harmati Patrik, László Richárd, Móricz Bence és Varga József –, annak koreográfusa Farkas Tamás volt, aki Tapasztó Ernővel, az Aradi Kamaraszínház igazgatójával közösen rendezte a darabot. A zenét a békéscsabai származású zenész-zeneszerző, Gera Gábor szerezte, a látványtervező pedig Ioan Horga volt. 

Farkas Tamás elmondta, az előadás egy történetet dolgoz fel. 1908-ban négy romániai fiatal jelentkezett egy párizsi felhívásra, miszerint körbe kell gyalogolni a Földet. A négy romániai táncos-zenész, köztük Dan Dumitru többévnyi felkészülést követően el is indult. A darabban az ő kálváriájukat dolgozták fel, naplótöredékeket, térképeket, feljegyzéseket is használva. Az előadás pedig azért kapta a 497 címet, mert ennyi pár bocskort koptattak el a gyaloglás során az utazók. 

– Voltak fogságban, találkoztak államfőkkel, rengeteg élményben volt részük, illetve sok kihívás érte őket az út során – folytatta az együttes művészeti vezetője, hozzátéve, hogy mindössze Dan Dumitru élte túl a kalandot, aki 16 évnyi gyaloglást követően ért célba. Közben az első világháború és a magas infláció miatt annyira elértéktelenedett a 100 ezer frankos fődíj, hogy mire átvette, az már lényegében semmit sem ért. 

– A műsor főleg a gyaloglás kihívásaira, a tragédiákra épít drámai hangvételű koreográfiákkal – tette hozzá. Kiemelte, hogy az infláció ma is aktuális kérdés, és ezt párhuzamba állították az alkotók a fogyasztói társadalom termékeivel, feltéve a kérdést azok létjogosultságáról is. 

Elmondta, hogy az előadás során festékeket használnak folyamatosan. Egyrészt azért, mert a színekkel is közölhetnek a nézők felé, hangulatokat, érzéseket jeleníthetnek meg. Másrészt a táncosok teljesen fehérben lépnek az elején színpadra, a színpad és a paraván is makulátlan, és az utazás során válnak egyre mocskosabbá, utalva ezzel a test és a lélek fáradtságára, átalakulására. 

Hangsúlyozta: a produkció számtalan meghívást kapott Székelyudvarhelytől Budapestig, így több helyen is játsszák majd; Békéscsabán, a Sík Ferenc Kamarateremben ősszel kerül színpadra. Emellett francia- és spanyolországi fesztiválszervezők vették fel velük a kapcsolatot, hogy külföldön is turnéztatnák a műsort.

A program megvalósulását támogatta a Nemzeti Tehetség Program.

Nyáron rengeteg fesztiválon lépnek majd fel

A Tabán Néptánc Egyesület keretében működő csoportok a minap egy gálaműsort adtak a Csabagyöngye Kulturális Központban, mintegy kétszáz fiatal állt színpadra: köztük az Apró Tabán, a Kis Tabán, a Tabánka, az Ifjú Tabán és a Tabán is, valamint a Táncoló vidék program csapatai, így gerendási, telekgerendási, csanádapácai, kaszaperi és medgyesegyházi gyerekek. 

A Táncoló vidék programot a Békés Megyei Néptáncosok Szövetségével közösen azért álmodták meg, hogy a kistelepüléseken is minőségi néptáncoktatást biztosítsanak, ugyanis nagy igény mutatkozik rá. A következő tanévtől bővül a települések sora, például Kondorossal. 

Farkas Tamás elmondta, negyven gyermek számára tartottak napközis tábort Jaminában, a Tégla Közösségi Házban, illetve most rendezik meg a Dél-alföldi Határon Átívelő Nemzetközi Néptánctábort száz fiatalnak a tarhosi kastélyparkban. Hozzátette, nyáron sok helyen fellépnek a tabánosok, a kondorosi Betyár Napokon, Szentesen, valamint egy szerbiai nemzetközi fesztiválra is elutaznak. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában