Hajózás

2022.07.03. 19:44

Jól halad a Békés megyei expedíció, a Duna viszont hideggé vált

Tovább folytatta útját az a Békés megyei expedíció, amelynek tagjai a bajorországi Kelheimből indulva a Dunán, majd a Tiszán és a Körösökön hajózva 1900 kilométer megtétele után érnek partot Köröstarcsán, illetve Békésen.

P. G.

/Fotó: mayorfilm/

Mint Major Gyula, illetve a mayorfilm Facebook-oldalán olvashattuk, a bajor település környékén a folyó Kettős-Körösnyi szélességgel rendelkezik még itt, de ennek ellenére Viking nagyságú szállodahajók jönnek-mennek rajta. A Duna itt találkozik a Duna-Rajna-Majna csatornával, amely lehetővé teszi, hogy az Északi-tengert el lehessen érni a Fekete-tenger felől. A kikötő tiszta és rendezett, jó étterem, fürdési, tisztálkodási lehetőség várta a csapatot kedvezőnek számító 20 euroért hajónként. A sólyázás viszont már nem volt ilyen olcsó. 40 eurót fizettek, hogy traktorral vízre tegyék a hajójukat. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, nyolcan keltek útra, hajónként 2-2 utassal. Gyurkó Dániel, Vass Ferenc, Knyihár Mihály a feleségével, Ágival, Erdei Levente a feleségével, Ildikóval, valamint Major Gyula a fiával, ifj. Major Gyulával. 

Másik beszámolójukból megtudtuk, hogy a straubingi kikötőből kellemesen hűvös időben indultak útnak. Nem volt olyan meleg, mint Magyarországon. Ott csak 24 volt a délelőtt folyamán. Reggel bevásároltak egy hazánkban is jelen lévő üzlethálózat boltjában, péksütemény, joghurt, és egy kis bajor specialitás: véres hurka, müncheni kolbász került a szatyorba. 

Mint írták, a bajor Duna-szakasz gyönyörű. Keskeny a folyó, erdőkkel szegélyezett a part, imitt-amott legelők és mindenütt kerékpárút követi a folyót. Knyihár kapitány vezényletével vagy három alkalommal meg is fürdöttek: ott 23 fokos volt a Duna, jó volt benne megmártózni. 

Passaun keresztül haladva megint megállapítottam, hogy Németország legszebb városán hajóztunk át. Balról az Ilz, jobbról az Inn folyó hűtötte le úgy a Dunát, hogy a 18 fokos folyóban már kedvünk sem volt megint a vízbe menni. Négy zsilip állta az utunkat még a nap folyamán, egyenkét vagy 8-9 métert süllyedtünk alá. 108 kilométert mentünk Obernzellig, ahol szerencsénkre üres kikötőhelyekre leltünk a jachtklubban. A Tokaj 2 magyar kapitányát is köszöntöttük a folyón. Jó volt egy hangos kürtszóval jelezni egymásnak. Mindenki jól van, a hajók működnek, néhány apróbb műszaki problémával együtt élünk – számolt be Major Gyula a történtekről.

Vasárnapi híradásukból pedig arról adott tájékoztatót Major Gyula, hogy napok óta alig mártóznak meg a Dunában, mert alaposan lehűlt a beömlő folyóktól. 

„Szombaton is csak 19 fokos volt, így marad a kikötőben lévő meleg zuhany esténként. Kachletben éjszakáztunk, ami már jócskán Ausztria. A szokásos zsilipelések tarkítják napjainkat, ha szerencsénk van, akkor alig kell várni az átkelésre. Ma kifogtuk, több, mint egy órát várakoztunk két szállodahajóra. Menet közben főzöcskézünk a hajón: Gyuszi steaket sütött zöldségkörettel ebédre. Mindenki jól van, egy barátságos kocsma a schlögeni kanyarban felvidította a lelkünket egy rövid kikötés után. Ági estére jó adag lecsót főzött a csapatnak, a vidám osztrák társaság a kachleti kikötőben tovább fokozta hangulatunkat a hideg estében. Jócskán lehűlt a levegő, elkelt a kabát az este folyamán.” – tette hozzá Major Gyula.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában