Horgászat

2022.07.13. 14:53

Sorra dőlnek meg a tórekordok, gigahalakat fognak Kevermesen

Kevermes határában, ahol a természet helyet követel magának, ott még zajlik a sóder kitermelése, de a 3 bányató körül a nád susogása és a gyurgyalagok csivitelése elnyomja a közelben dolgozó munkagépek zaját. Ez az a hely, amit sok százan kedvelnek és ahol sorra kapitális halak akadnak horogra.

Csete Ilona

A nagyközségi horgász egyesület mindent megtesz, hogy szigorúan betartva a szabályokat, kedvet ébresszen a fiatalokban a vízparti élmények iránt. Az idősebb korosztály pedig élvezettel foglal el egy-egy partszakaszt a kijelölt 60 horgászhelyből.

A tavak békakuruttyolós csendjét a fűkasza zaja verte fel ottjártunkkor. Simon-Csatlós Zoltán elnök és Lantos Zoltán, a helyettese a terület rendezését végezte éppen. A horgásztanyájukba invitáltak, amelynek a falain kívül felújítás nyomai fedezhetők fel.

A horgásztanya külső felújítására nyertek pályázati forrást, az elnök és helyettese kiveszi részét a munkákból

– A Magyar Falu Program Civil Alapjától nyertünk 5,2 millió forintot. Az épület külső felújítására költjük, sajnos az építőanyagok árát, a munkadíjakat azonban már nem tudjuk ennyiből fedezni, de sebaj, kipótoljuk – mondta optimistán az elnök. Hárommillió forinttal kell kiegészíteni a szigetelést, a nyílászárók cseréjét, a tetőjavítást is magában foglaló munkák okozta többletköltségeket.

– Jól gazdálkodunk, szerencsére van miből a pluszt a nyert forrás mellé tenni. Elfogadtuk, hogy 2022-ben ilyen árak vannak. Mi meg évek óta a jó gazda gondosságával kezeljük 209 tagunk tagdíját, a területi engedélyekből befolyt bevételeinket – fogalmazott Simon-Csatlós Zoltán, és azt is hozzátette, több ez a létszám, hiszen az utánpótlásról még nem is ejtettünk szót: ők a gyerekek, közel negyvenen. 

Szóval népszerű ez a hely, ez a civil szervezet. Nem csak a kevermesiek körében – ezt erősítették meg a horgászok vezetői.

Kell a befektetés, mert a házat elsősorban tagjaik használják, de a horgászturizmus fellendítéséhez a korszerű infrastruktúrára szükségük lesz hosszú távon. És ahogy ők fogalmaztak: illik egy ekkora közösségnek egy szépen felújított horgásztanyával rendelkezni.

– Itt a hatvanas években kezdődött a kitermelés, a már bezárt tavak közül három (20 hektár vízfelületével) a horgász egyesületünké. Nagy az érdeklődés civil közösségünk iránt, előfordul, hogy a kialakított 60 horgászhely mindegyike foglalt. Sokan jönnek családdal. Egyébként a gyermekek horgászatát kizárólag felnőtt felügyeletével engedélyezzük, mert a tavak hirtelen mélyülnek, nagyon veszélyesek – hangsúlyozta az elnök.

Híznak halaik a vízben

S hogy mi jelenti a vonzerőt ide, a kevermesi bányatavakhoz? A sok ponty, a ragadozó halak (harcsa, süllő, csuka), az amur, a busa...

– Nagyon szép tórekordjaink vannak és dőlnek meg. Vannak, akik napi rendszerességgel fognak nagytestű halakat. Ez fantasztikus élmény. Ám ennek az az előzménye, hogy sok éve született egy döntés: 5 kilóstól nehezebb példányok nem vihetők el. Úgy határoztunk, a természetre hagyjuk a halak gyarapodását. Hízzanak csak a vízben – mondta a munka folytatására készülve az elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában