Érdemes odafigyelni

2022.07.03. 10:25

Csabai állatorvos: kedvenceink is hőgutát kaphatnak a kánikulában

Az elkövetkező napokban sem várható komolyabb lehűlés a térségben. Ebben a forróságban pedig a házi kedvenceinkre is érdemes fokozottan odafigyelni. Hiszen a nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott állatok rövid időn belül hőgutát kaphatnak, mely hosszú távon akár végzetes is lehet.

Vágvölgyi Nóra

/Fotó: Für Henrik/

Dr. Csonka Barbara állatorvos a kutyatulajdonosoknak azt javasolta, hogy ebben a melegben, ha lehet, engedjék be a házi kedvenceket a lakásba. Vagy ha ez nem megoldható, biztosítsák számukra a szabad mozgást az udvaron, semmiképpen se zárják kennelbe őket.

Így elég mozgástere lesz a kertben a kutyusnak ahhoz, hogy megkereshesse a számára kényelmes, árnyékos helyet. Illetve előző nap érdemes meglocsolni a bokrok, fák tövét, ahová szeret lefeküdni, ez jól tud esni neki napközben, akárcsak a kis vízzel megtöltött medence. Ugyancsak nagyon fontos, hogy több helyre tegyünk ki ivóvizet az udvarra, amit lehetőleg naponta többször cseréljünk, hiszen ilyenkor az állatoknak is sokkal bőségesebb ivóvízellátásra van szükségük. Ilyen időben, ha lehet, kerüljük a kutyákkal a forró aszfaltot, ugyanis az akár égési sérülést is okozhat a mancsukon – hangsúlyozta az állatorvos.

Mint mondta, a kutyus, ha hőgutát kap, akkor nem liheg, hanem zihál, nem bír felkelni, elfekszik, elborul és nagyon magas a testhőmérséklete.

– Ebben az esetben már otthon kezdjük el az állat testének lehűtését. Ha azonnali hűtés helyett betesszük a forró kocsiba és elvisszük állatorvoshoz, az alatt az idő alatt nagyobb baj lehet. Azonban a hőgutát kapott állatot nem szabad hideg vízbe sem tenni vagy lelocsolni, hanem fokozatosan, lassan kell lehűteni. Tekerjük be vizes törölközőbe, vagy vizes kézzel nedvesítsük be a hasát és a bőrét a kutyusnak. Utána pedig, ha ennek ellenére sem javul az állapota, ajánlott állatorvoshoz vinni az állatot – tanácsolta a szakember.

Az állatorvos kiemelte, ilyen időben az idős kutyákra is fokozottan figyeljenek a gazdáik, mert – főleg, ha már kicsit demensebbek – könnyebben kint hagyják magukat a napon. – A nagyobb testű idősebb kutyák pedig már nehezebben tudnak mozogni, így rájuk is jobban oda kell figyelni a nyári melegben – emelte ki az állatorvos.

Hozzátette, nem gyakran találkoznak a rendelőben hőgutás esettel, ha van is, az többnyire rövid orrú kutyafajtákra jellemző.

Kovács Erika francia buldog tenyésztő a rövid orrú kutyák tulajdonosainak azt javasolta, hogy a nyári forróságban csak a kora reggeli és a késő esti órákban sétáltassák az ebeket. 

– A nyári melegben a legnagyobb veszélyben a rövid orrú fajták vannak, mert ők a rövid orruk és a lágy szájpadlásuk miatt nehezebben hűtik le magukat. Ezeknél a fajtáknál sokat segíthet a hűtőmellény. Ezek közül van amelyiket vízbe kell áztatni és hideg érzetet ad, illetve vannak már zselés matracok is, amikre, ha ráfekszik a kutya, a nyomástól hideg lesz. Otthon pedig jó, ha van medence is a kutyáknak – hangsúlyozta az Erika Ebtanoda vezetője.

Segítsünk kutyáinknak átvészelni a hőséget

A nyári hőséget könnyebben átvészelik házi kedvenceink, ha hűvös helyen készítünk kuckót a számukra. Fontos a napjában többször újratöltött vizes tál. Ha módunkban áll, nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk, és legfőképp ne kívánjunk tőle „csúcsteljesítményt”. A nagy nyári melegben egy autóban 5-10 perc alatt 60 fokra is felugorhat a levegő hőmérséklete, ami a bent tartózkodó élőlények számára hosszabb távon végzetes lehet – olvasható az Orpheus Állatvédő Egyesület felhívásában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában