Emberre veszélytelen

2022.07.22. 18:41

Európában nem őshonos medúzát filmeztek le a mezőtúri holtág vizében - Videóval!

Emberre teljesen veszélytelen, de különleges látványt nyújt.

Illusztráció: Shutterstock

Fotó: -------------------

A szoljon.hu írása szerint, horgászat közben egy medúzát figyelt meg a Peresi-Holt-Körösön egy horgász. A Mezőtúr melletti vízben lebegő kis lényről vidófelvétel is készült.

A horgász észlelését a Magyar Haltani Társasághoz (MHTT) is eljuttatta, hiszen kíváncsi volt, vajon milyen medúzát figyelt meg a holtágban. A társaság válasza szerint az Európában és hazánkban is sokfelé terjedő édesvízi medúza (Craspedacusta sowerbii) lehet a megfigyelt példány. Úgy tartják róla, hogy a tiszta vizet kedveli, így a jelenléte jól minősíti a holtág vizét.

A hírrel kapcsolatban megkerestük Harka Ákost, az MHTT tiszteletbeli elnökét, aki megerősítette a medúzamegfigyelést. 

– Ahogyan a horgász kérdésére is elmondtuk, ez egy édesvíz medúza, mely annyira nem gyakori, de máshol is megfigyelhető azért. Általában apró termetűek, egyelőre nem ismert, hogy bármi problémát okozna a jelenlétük a vizekben és valóban úgy tartják, hogy ahol jelen van, ott igazán tiszta víz – mondta el hírportálunknak az MHTT tiszteletbeli elnöke.

Az édesvízi medúzák nem őshonosak Európában, kutatók feltételezései szerint Délkelet-Ázsiából kerülhettek a kontinensre. Főleg magasabb hőmérsékleten érzik jól magukat, télen elpusztulnak. A szaporodásuk 22 Celsius-fokos vízhőmérséklet felett indul meg, de az akvaristák szerint a 22-28 fokos lágy vagy közepesen lágy víz az ideális a számukra. 

Ezek az élőlények emberre teljesen veszélytelenek, viszont minden kétséget kizáróan különleges látványt nyújtanak

– tette hozzá a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában