Kiss Imre

2022.07.17. 13:44

Emlékszobát kapott Gádoros egykori népművelője

A gádorosiak tartalmas életpályát befutott „kultúrosának”, Kiss Imrének a tiszteletére emlékszobát alakítottak ki a könyvtárban. A népművelő hagyatéka 2020 nyarán került a Justh Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár helytörténeti gyűjteményébe az örökösök jóvoltából.

Csete Ilona

Muhel Gábor, a könyvtár dolgozója megmutatta a gádorosi emlékszoba néhány kincsét.

Fotó: Bencsik Ádám

Kiss Imre Gádoroson a tanácsnál dolgozott, képezte magát, s amikor az 1960-as években a közművelődési intézmények élére országszerte függetlenített igazgatókat kerestek, nem volt kérdéses, hogy kire esik a választás a községben. A szakember 1965-től a művelődési ház ügyvezetőjeként dolgozott. Olyan ember került az intézmény élére, aki hozzáértése mellett gyermekkorától kezdve kötődött a falusi, paraszti élethez, s közművelődési munkája is elválaszthatatlanul kapcsolódott a falusi élet mindennapos tennivalóihoz. Munkáját szakmai hozzáértéssel nyugdíjba vonulásáig végezte, mindenki nagy megelégedésére. 

A fiatalok szabadidejének hasznos eltöltését az egyik legfontosabb feladatának tekintette. Aktívan szervezte a gádorosi ifjúság szórakozását, művelődését, és gyakran hívta meg a kor népszerű pop- és rockegyütteseit. 

Segítőivel csoportokat, szakköröket szervezett (népdal, néptánc, fúvószenekar, zongoraoktatás, citera- és furulyacsoport, énekkar). Nem feledkezett meg azonban az idősebb korosztályról sem. Neves művészek jártak akkoriban Gádoroson, és adtak műsort ennek a korosztálynak is. 

Az 1960-as években Pongó Bertalannal tudatosan gyűjtötték a néprajzi, történeti tárgyakat, dokumentumokat és egyéb helyi értékeket. Ebbe a munkába bevonták az iskolásokat is. A gádorosi helytörténeti gyűjtőmozgalom példás volt ezekben az években. A régi művelődési otthonban (ma a Tót asszony-féle Közösségi Ház) nem volt elég hely, Pongó Bertalan lakásának a padlásán helyezték el a néprajzi tárgyakat. Amikor az új kultúrházat 1966 novemberében felavatták, oda szállították át ezeket az anyagokat. A gyűjtemény akkoriban egyedinek és rendkívülinek számított. 

Kiss Imre kutató- és gyűjtőmunkája nyugdíjba vonulásával sem zárult le. Értékmegőrző tevékenységének, szorgalmas gyűjtésének és tudatos kutatómunkájának egyik nagy eredménye, hogy a település rendelkezik az 1950-es évek előtti Gádoros népi életének komoly dokumentációjával. Kiss Imre nagyon sokat tett a gádorosi kultúráért. 

Kimagasló munkáját pályája során számos kitüntetéssel is jutalmazták. 2000. szeptember 30-án megkapta a Gádorosért kitüntető díjat is. 2007. május 28-án, 75 éves korában hunyt el.

A hagyaték a települési értéktár része

Kiss Imre népművelő hagyatékában felbecsülhetetlen értékű fotók, videók, diafilmek, kéz- és gépiratok, intézményi papírok, visszaemlékezések és egyéb dokumentumok találhatók. Halála után az általa gyűjtött anyag sokáig lappangott. Bár a kutatók tudtak az anyag létezéséről, nem volt ismert, hogy hol lelhető fel, egészen 2020 tavaszáig. Miután a hagyaték nagy része visszakerült az örökösök birtokába, ők azt Gádoros Nagyközség Önkormányzata, valamint a Justh Zsigmond Művelődési Ház és Könyvtár számára felajánlották. A Kiss Imre-hagyaték 2020 szep­tembere óta a települési értéktár része. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában