Szent Ágota

2022.07.08. 16:59

Élményekre hívták a gyerekeket Békéscsabán

Családi napot rendezett pénteken a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató a Békés megyei gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek, fiatalok és nevelőszüleik számára Békéscsabán, a CsabaParkban. Az ÁGOTA közösség fontos feladatának tartja, hogy tagjai megtapasztalhassák az összetartozás élményét, ezért rendszeresen szervez olyan rendezvényeket, ahol ezt átélhetik a családjukból kiemelt gyermekek és nevelőszüleik.

Vásári Erzsébet

/Fotó: Für Henrik/

Bulla Erika, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató területi igazgatója nyitotta meg azt a családi napot, amelyet a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató, a Békés megyei gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek, fiatalok és nevelőszüleik számára szervezett. Az esemény reggeltől délutánig élménydús programokkal várta az ÁGOTA közösség tagjait.

Kissné Fekete Marianna, a Békés Megyei Nevelőszülő Hálózat szakmai vezetője részletezte, a hozzájuk tartozó közel 500 főből a családi napon mintegy kétszázhatvanan vettek részt, amely a nyári szünet és a nyaralások idején szép aránynak mondható. Jöttek nevelőszülők és gyermekek többek között Szarvasról, Orosházáról, Tótkomlósról, Gyomaendrődről, Dévaványáról, Békésről és Békéscsabáról is, valamint a gyulai lakásotthonokban élők is részt vettek a rendezvényen.

/Fotó: Für Henrik/

A szakmai vezetőtől megtudtuk, a rendezvény célja, hogy összehozzák a nevelőszülői családokat, akiknek alkalmat teremtenek ilyenkor a közös élmények megszerzésére, a kikapcsolódásra, az ismerkedésre és a tapasztalatcserére is. Hozzátette, bár a koronavírus miatt az utóbbi két év kimaradt, de évente egyszer megszervezi az ÁGOTA közösség ezt a nagyszabású családi napot Békésben, illetve az ország többi megyéjében is. A rendezvényeket mindig hatalmas érdeklődés övezi.

A programokról Kissné Fekete Marianna elmondta, a megnyitó után volt például kutyabemutató, sorverseny, szépségverseny, de mindezek mellett egész napos volt az ugrálóvár, a csillámtetoválás, az arcfestés és a különböző kézműves foglalkozások. Nagy sikert aratott továbbá a motoroztatás, a mazsorett bemutató és a BonBon Matiné koncertje.

/Fotó: Für Henrik/

Visszatérve a célokra kifejtette, fontos eleme a rendezvénynek, hogy ott úgynevezett sorstársak találkoznak egyfajta közösséget alkotva, mind a nevelőszülők, mind pedig a gyermekvédelmi gondoskodásba vett gyermekek kapcsán. 

A fent említett szépségversenyről hangsúlyozta, azt erősíti a részvevőkben, hogy ők is megmutathatják magukat, ezzel önbizalmat nyerve, hiszen ezek a gyerekek mondhatni mindannyian egy-egy traumán estek át már életük kezdetén. Hozzátette, az egyik, négy gyermeket magával hozó nevelőszülő például arról számolt be neki, hogy ahányan vannak, annyiféle megmérettetésben indultak el a családi napon azt remélve, hogy egyikük biztosan nyer valamiben.

/Fotó: Für Henrik/

Kikapcsolódás volt számukra a családi nap

Kovácsik Gáborné nevelőszülő elmondta, Szarvasról érkezett öt gyermekkel a családi napra, ahol remekül érezték magukat. Az egyik kedvenc programjuk a motoroztatás, illetve az ugrálóvár volt. Elárulta, 2009 óta nevelőszülő, jelenleg a legidősebb nevelt gyermeke 18, a legfiatalabb pedig 8 éves. Hozzátette, sokat jelentenek számukra az ilyen rendezvények, hiszen kikapcsolódást nyújtanak, illetve a tapasztalatcserére is lehetőségük van. Épp ezért, amikor értesültek a rendezvényről, nem is volt kérdés, hogy eljönnek. 

/Fotó: Für Henrik/

Végül kifejtette, szerencsére olyan helyen élnek, ahol sok programra van lehetőségük, Szarvason ilyen például nyáron a Zenepavilon napi műsora, illetve a Vízi Színház előadásai, ez utóbbiak között sok ingyenesen látogatható is van. De szeretnek kisétálni a Körös-holtág partjátra is együtt, és ott gyönyörködni a természetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában