Vadregényes tájak

2022.07.18. 15:56

Csodákat látott a Békés megyei expedíció

Hazaérkeztek annak a Békés megyei expedíciónak a tagjai, akik a németországi Kelheimből indulva összesen 1600 kilométert tettek meg a Dunán, illetve a Tiszán. Bár a csapat útját nem várt körülmények is nehezítették, a különleges tájak, a vadregényes környezet mindenért kárpótolta őket.

Papp Gábor [email protected]

Szeszélyes volt az időjárás, de csak kétszer kapta el őket az eső

Gyurkó Dániel, Vass Ferenc, Major Gyula, ifj. Major Gyula, Knyihár Mihály és felesége, Ági, valamint a Németországban élő, de Békés megyei kötődésű Erdei Levente és felesége, Ildikó még június végén, négy hajóval vágott neki a vízi kalandnak.

Mint azt Gyurkó Dániel, az expedíció vezetője érdeklődésünkre elmondta, nagyjából az előzetesen tervezett programjuk szerint haladtak, szinte végig az elképzeléseknek megfelelően alakult az útjuk.

– Kisebb gondokat okozott, hogy Ausztriában volt olyan kikötő, ahol nem találtunk szabad helyet, így tovább kellett mennünk, az aznapi utunk a vártnál tovább tartott – árulta el Gyurkó Dániel. 

– A szokásoknak megfelelően a vízi kalandorokat Knyihár Mihály barátja, Farkas Róbert egy kiváló pörköltre és sültekre látta vendégül Dunaradványban, ami nagyon jólesett a csapatnak.

Egy rendőrségi ellenőrzés során Major Gyuláék hajója megsérült

Dunaújvárosban viszont hasonlóan jártak, mint az osztrák területen, azaz a kikötő dugig volt, így tovább kellett menniük egészen Dunaföldvárig, hogy megállhassanak.

Már a túra második részében kellemetlen meglepetést okozott, hogy egy rendőrségi ellenőrzés során Major Gyuláék hajója megsérült, éppen ezért nekik ki kellett kötniük Esztergomnál, illetve a már említett sérülés miatt szárazföldön, a hajót utánfutóra téve haza is jöttek, nem folytatták az utat társaikkal. Persze, a kiváló operatőr és fia addig is számos felvételt és képet készítettek az út során.

Az expedíció vezetője elmondta, most is, ahogy minden korábbi túrájuk során, csodákat láttak.

– Számomra mindig a legkülönlegesebb élmény mind a látvány, mind a hajózás szempontjából a schlögeni kanyar. Egészen elképesztő végighaladni ezen a részen – tette hozzá Gyurkó Dániel, aki kitért arra is, hogy ebben az évben az úgynevezett Ős-Dunán is kalandoztak egyet, ahol egészen vadregényes táj várta őket.

– Szerencsénk volt ugyanakkor azzal, hogy Knyihár Misi hajóján elöl is van mélységmérő, a víz itt ugyanis több helyen is kifejezetten sekély, így vigyázni kellett, hogy a hajók ne sérüljenek meg – tette hozzá.

Mint megtudtuk, az időjárás szeszélyesnek bizonyult, Németországban szinte végig a hosszú ujjú ruhákra is szükség volt, eső viszont mindössze kétszer keresztezte az útjukat, egyszer Ausztriában, egyszer pedig már idehaza. Sokszor felteszik az utazóknak kérdésként, hogy nagyobb városokba miért nem mennek be gyakrabban. Ezzel kapcsolatban Gyurkó Dániel elmondta, egyrészt utuk kiszámított, egy-egy városnézés pedig órákat vesz igénybe, másrészt a Dunán csak a kikötőkben érdemes megállni, a part mentén azért nem, mert az uszályok és a hatalmas személyszállítók óriási hullámokat vetnek.

Sekély a folyó, kimaradt egy szakasz

Gyurkó Dániel felhívta a figyelmet arra, hogy a szerb vízi határon nagyon sima az átkelés Magyarkanizsánál, ugyanakkor előzetesen Zentára be kell jelentkezni. Az ottani révkapitányságon egy nagyon kedves hölgy intézi rendkívül rugalmasan az ügyeket.

A csapat egyébként az előzetes tervek szerint a Körösön haladva Köröstarcsán, illetve Békésen kötött volna ki, de a folyóról több helyről jelentették, hogy sekély a víz, ezért a hajók sérülésének elkerülése érdekében ezt a szakaszt kihagyták, és hétfőn autók segítségével érkezek meg Békéscsabára.

Kapcsolódó cikkünk: Izgalmas napokat él meg a Békés megyei expedíció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában