Intézményteremtés

2022.07.21. 14:28

Bemutatták a Békés Megyei Vizsgaközpontot Gyulán

A Békés Megyei Vizsgaközpont létrejötte és akkreditálása alkalmából tartottak ünnepséget a Gyulai Szakképzési Centrumban, csütörtök délelőtt.

Papp Gábor, [email protected]

Dr. Kovács József, Benye Hajnalka és Görgényi Ernő

Fotó: Für Henrik

Benye Hajnalka vizsgaközpont-vezető köszöntőjében elmondta, csütörtökön azt ünnepelték, hogy sok-sok munkával valami újat hoztak létre, egy olyan intézményt, amely idáig nem létezett. Mint megtudtuk, vizsgaközpont a megyében elsőként, a régióban pedig az elsők között kezdheti meg működését. A szakember kiemelte, az intézmény működése a partnerségre épül. Mint kifejtette, megkeresték és együttműködésre kérték a régióban jelenlévő cégeket, vállalkozásokat, gazdasági szereplőket, amelyek profiljai illeszkednek az egyes képzési területeken belül meghatározott szakmákhoz, szakképesítésekhez.

A vezetők minden egyes alkalommal nyitottságukról és pozitív hozzáállásukról biztosították az intézményt. Szakmájukat és szakterületüket magas színvonalon művelő szakértők pályáztak a vizsgaközponthoz, és vállalták, hogy rész vesznek abban a folyamatban, amelynek célja, hogy színvonalas szaktudással rendelkező munkaerőt bocsátsanak a munkaerőpiacra. Benye Hajnalka nagyon fontosnak nevezte, hogy tudásukat és tapasztalatukat adják ehhez a merőben új vizsgalebonyolítási rendszerhez.

Kitért arra, hogy néhány hete a Békés Megyei Vizsgaközpont akkreditált státuszt kapott, ami az együtt gondolkodás, az együttműködés eredménye is. Mindezt első körben tizenkét képzési területen tudják kamatoztatni.

Hangsúlyozta, céljuk az intézményük által vállalt képzési területeken a vizsgák szakszerű és magas színvonalú lebonyolítása, illetve az akkreditált képzési területek számának bővítése annak érdekében, hogy a régióban zajló képzések valóban reagálni tudjanak a munkaerőpiac által támasztott igényekre.

A vizsgaközpont névtábláját dr. Kovács József, dr. Görgényi Ernő,  Gyula polgármestere és Benye Hajnalka mutatta be

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő elmondta, a szakképzésről szóló törvény 2020. január elsejei hatályba lépése alapvető változásokat hozott a szakképzés rendszerében. 

Ennek következtében jelentősen megváltozott a szakképző intézmények struktúrája, alapvetően átalakult az oktatás, képzés szerkezete, gyökeresen átalakult az állam általi elismertséget adó középfokú képesítések halmaza, illetve változások történtek a vizsgáztatás rendszerében is. A jogszabályban rögzítettek szerint a jövőben elválik egymástól a képzés és a vizsgáztatás. Szakmai és képesítő vizsgákat 2025 december 31 után már csak akkreditált vizsgaközpontok szervezhetnek, amelyek független intézményként látják el feladataikat.

Mindezekre reagálva fogalmazta meg a Gyulai Szakképzési Centrum részéről Kovács Zsuzsanna főigazgató és Simon István Tamás kancellár egy vizsgaközpont kialakításának szükségességét. Közel egy év munkájának eredményeként a gyulai székhelyű Békés Megyei Vizsgaközpont a Nemzeti Akkreditáló Hatóság jóváhagyásával tizenkét területen kezdheti meg a működését, a megyében elsőként. Feladatainak teljesítéséhez az intézmény eddig több mint kétszáz elismert vizsgáztatóval és szakértővel dolgozik együtt a megyében, illetve az ország területén.

Reagálnak a munkaerőpiaci igényekre

Dr. Kovács József kiemelte, a központ által vizsgáztatásra vállalt szakmai területek szervesen illeszkednek a környék munkaerőpiaci igényeihez. Az intézmény működésének fontos eleme, hogy a szakképzési centrum iskolái mellett a gazdaság szereplőinek vizsgahelyszínként történt bevonásával történik a vizsgáztatás. 

Ez a folyamat előnyös a vizsgázóknak, akik így a megye, illetve az ország kiemelkedő cégei által garantált magas technikai színvonalon, modern környezetben adhatnak számot tudásukról, és a gazdasági élet ugyancsak profitálhat a folyamatból. A vizsgáztatásban szerepet kap a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is.

Az említett tizenkét területhez az ápolás és szülésznő képzés, az élelmiszergyártás, a fodrászat és szépségápolás, a gépgyártási műszer- és fémipar, a gyermek- és ifjúságvédelem, a háztartási szolgálatások, az idősek és fogyatékos felnőttek gondozása, a nagy- és kiskereskedelem, a máshova nem sorolt, MNS oktatás, a szálláshely-szolgáltatás, étkeztetés, vendéglátás, a szociális munka és tanácsadás, a titkársági és irodai munka tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában