Hőségriadó

2022.06.29. 19:55

Vízzel és párakapuval is segítik a nagy hőségben dolgozókat Békésben - videóval

A nagy hőség számos hivatásban érezteti hatását. Bár a szolgáltatás, a munkavégzés egyetlen területen sem csorbulhat, különböző intézkedésekkel a munkaadók azért igyekeznek könnyíteni dolgozóik helyzetén.

Papp Gábor-Csete Ilona, [email protected]

Braun Richárd az öblösüveggyár dolgozója fogyasztja védőitalát

Fotó: Für Henrik

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a munkavédelmi előírásokat mindig szem előtt tartva, megfelelően gondoskodik az utakon dolgozó útüzemeltető és útellenőr szakembereiről hőség idején. 

Mint azt Pécsi Norbert Sándor kommunikációs osztályvezetőtől megtudtuk, minden esetben biztosítják dolgozóik számára az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés feltételeit, továbbá fokozottan ellenőrzik azok meglétét. Hőség idején szakembereiknek biztosítják az árnyékban, hűvös helyen töltendő pihenőidőt óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces időtartamban, továbbá hőségriadó ideje alatt a munkavállalóknak legalább 14-16 fokos hőmérsékletű ivóvizet vagy ásványvizet juttatnak, illetve annak elfogyasztásához megfelelő ivópoharat adnak. 

Az úton dolgozó munkavállalóik számára a leégés ellen megfelelő öltözéket, UV védelemmel ellátott szemüveget, nyári sapkát és magas faktorszámú védőkészítményt biztosítanak. A tűző napon felhevült tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzetek megelőzése is elengedhetetlen. Az újabb típusú munkagépeik, útellenőri és brigádszállító autóik klímával felszereltek, ami csökkenti a hőség által okozott egészségügyi kockázatot. A munkák szervezésénél és ütemezésénél arra törekednek, hogy minél kevesebb legyen a szabadban végzett tevékenység. Ezeket a munkákat a lehetőségekhez képest megpróbálják átütemezni, természetesen úgy, hogy a szolgáltatás színvonala ne csökkenjen. Az úton folyó munkák felfüggesztése csak szélsőséges időjárási körülmények, például vihar, jégeső, nagy erejű szél esetén történhet meg.

Péter András 
Forrás: Für Henrik

Fazekas Zoltán, az Alfölvíz Zrt. vezérigazgató-helyettese hírportálunknak elmondta, cégüknél szigorú munkavédelmi és belső szabályok vonatkoznak a forró, kánikulai időszakban való munkavégzésre, amit maradéktalanul betartanak. Hozzátette, védőitalt és napfényvédő ruházatot egyaránt biztosítanak dolgozóiknak. Ahogy az adott helyszíneken légkondicionált jármű vagy lakókocsi, illetve klimatizált épület, illetve pihenőhely is rendelkezésre áll, ahol hűsölhetnek a munkavállalóik. Emellett a közvetlen munkairányítónak van némi lehetősége, hogy a munkarendet átszervezze olyan módon, hogy kevesebb időt töltsenek a tűző napon.

Ugyanakkor, mivel elsősorban hibaelhárításról van szó, ezért korlátozott a mozgástér, hiszen például egy-egy csőtörés esetén több száz, esetenként több ezer fogyasztó maradhat víz nélkül, és mindig, de nagy nyári melegben még inkább az a legfőbb cél, hogy minél előbb helyreálljon a szolgáltatás.

Barkász Sándor, a Békés Drén Kft. ügyvezetője hírportálunknak elmondta, a nagy hőség beálltával cégüknél is több változást léptettek életbe. Munkavállalóik a megszokott hét óra helyett már reggel hat órakor elkezdik a munkát. 

– A védőital folyamatosan biztosított nemcsak kánikula idején, hanem egész évben. A vidéken dolgozóknak ásványvizet biztosítunk, a műhelyekben, zárt helyiségekben szódagép működik – tette hozzá. A telepükön párakaput állítottak fel, hogy munkatársaik számára ezen a módon is segítsék a felfrissülést. 

Azokat az épületeket, amelyek nincsenek klimatizálva, éjszaka szellőztetik, ott kereszthuzatot csinálnak éjjelente. Az ajtókat nem zárják be. Az érintett csarnokok olyan délután egy, két óráig így nem melegednek fel, az előrehozott munkaidőnek köszönhetően pedig az már nem is érinti a dolgozókat.

Barkász Sándor kitért arra, hogy a legideálisabb az lenne, ha követhetnék a régi agrárhagyományokat. A mezőgazdaságban dolgozók a napfelkeltével kezdték a munkát, és a nagy hőség beálltakor abbahagyták, majd délután akkor kezdték újra, amikor már nem volt óriási a hőség.

– Persze, akkor még egy helyen volt a munkahelyük és az otthonuk – tette hozzá.

Köröstarcsán az önkormányzat ugyancsak előrehozta a kültéren, közterületeken, mezőgazdaságban, állattenyésztésben dolgozó közfoglalkoztatott és a házi brigád tagjai munkakezdésének idejét reggel 5 órára.

 – Így lehetőség nyílik arra, hogy hamarabb, a nagy kánikula előtt befejezzék a munkát – tudtuk meg Lipcsei Zoltán polgármestertől, aki elmondta, nemcsak a nagy hőség alatt, hanem az év valamennyi szakában biztosítják a védőitalt. Jelenleg mindennap 3 liter ásványvizet visznek ki a közmunkásoknak, illetve a házi brigádban dolgozók számára.

Vizet kapnak a közmunkások a hőségriadóban
Forrás: Bencsik Ádám

Az üveggyár kemencéje közelében is embert próbáló

Perzselő a forróság a szabadban, de mit szóljanak azok a dolgozók, akik a legmelegebb munkahelyeken dolgoznak? Például egy üveggyár kemencéjének a közelében, a gyártósoron. Most ilyen hely az O-I Hungary Kft. orosházi gyára. Egy huta öt gyártósora ontja az izzó üvegeket. Embert próbáló időszak ez. Fekete Péter gyárigazgatótól megtudtuk a helyszínen, hogy a dolgozók egészsége az első és a legfontosabb. Védőitalt és védőport, szörpöt biztosítanak részükre. Ők dönthetik el, mivel pótolják szervezetük számára a szükséges folyadékot. Vízvételező hely több területen is biztosított. A gyárban minden operátori helyiség légkondicionált.

– Amikor nem kell a gépsor mellett tevékenykedniük a kollégáknak, a pihenőhelyiségben hűsebb körülmények között lehetnek, szervezetük regenerálódhat. Ilyenkor fokozottabban kell magukra és egymásra figyelni, hiszen ez a most tapasztalható hőmennyiség megterheli a szervezetüket. Amikor úgy érzik, szükségük van a friss levegőre, akkor ezt megtehetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában