Galériával

2022.06.08. 17:30

Többféle szakmában lettek legjobbak a Békés megyei diákok

A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében ünnepélyesen köszöntötték a Szakma Sztár Fesztivál 2022 elnevezésű versenyen kimagasló eredményt elért megyei résztvevőket Békéscsabán a Csabagyöngye Kulturális Központban, szerdán délelőtt. Békést összesen 13 tanuló képviselte 8 szakmában, ők végül 12 éremmel tértek haza.

Busi Ottó

/Fotó: Bencsik Ádám/

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 15. alkalommal, áprilisban szervezte meg Budapesten, a Hungexpo Vásárközpontban a Szakma Sztár Fesztiválon az országos szakmai versenyek döntőit. Az esemény idén első alkalommal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével, immáron az agrár szakmák versenyeivel együtt valósult meg közel 15 ezer látogató részvétele mellett.

A Szakma Sztár Fesztivál kiemelt célja a szakképzés, ezen belül a szakképesítések népszerűsítése, bemutatása mellett, hogy támogassa a pályaválasztás előtt álló fiatalokat, utat mutasson a felnövekvő generáció számára, valamint elősegítse a szakképzésben kiemelkedő tehetségek jövőbeni gondozását. A Szakma Sztár Fesztivállal egy időben rendezték meg az EuroSkills nemzeti válogatóit, de a WorldSkills nemzetközi verseny szakmai bemutatóit is megtekinthették az eseményre kilátogatók.

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny, az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny, valamint az Ipar 4.0 verseny díjazottai mellett elismerésben részesültek a határon túlról érkezett versenyzők is, akik hét éve a Nemzetpolitikai Államtitkárság tematikus programjaiban, idén a 2022 cselekvő nemzet éve programhoz kapcsolódóan vettek részt a versenyen.

A szerdai csabai ünnepségen elhangzott: az esemény fontosságát és egyre gyarapodó méretét jelzi, hogy minden eddiginél több szakma volt jelen a fesztiválon: 86 szakma 22 szakmacsoportjában versengtek a dobogós helyezésekért a fiatalok. Békés megyét 13 tanuló képviselte 8 szakmában, ők pedig kiemelkedő eredménnyel végeztek, 12 éremmel tértek haza.

Békés megyében nagyon színvonalas szakképzés folyik. Érdemes itt tanulni, és érdemes a fiataloknak szakmát választani – emelte ki dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, miközben köszönetet mondott a versenyzőknek, a felkészítő oktatóknak és a gyakorlati képzőhelyeknek. Elárulta: a Békés megyei területi elődöntőben 443 tanuló vett részt, közülük 125 tanuló elérte a 60 százalékos eredményt, így nekik már nem kell írásbeli szakmai vizsgát tenniük.

Kovács Zsuzsanna, a Gyulai Szakképzési Centrum főigazgatója köszöntőjében ünnepként jellemezte a napot, egyben elmondta, büszkeséggel töltik el az eredmények. Kiemelte, hogy munkatársaik a mindennapi munka mellett szántak időt arra, hogy felkészítsék a diákokat a versenyekre. A fiatalok pedig a tanulás mellett, szabadidejükben gyakoroltak a megmérettetésekre.

Önök tudják a legjobban, hogy milyen nehéz a szakmai felkészülés pandémiával átitatott, távoktatásos rendszerben. Ne feledjük, hogy a mostani sikerek alapját önök a legnehezebb időszakban sajátították el. Különös bátorság, tehetség és kitartás jellemzi önöket, amely alapján a nyakukban csillogó érem fénye kilométerekről is jól kivehető – fogalmazott köszöntőjében Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója.


Hárman álltak a dobogó tetejére

Az ünnepségen elismeréseket adtak át a Békés megyei kiválóságoknak. Mint kiderült, első helyezést ért el a szakmai megmérettetésen Török Tamás Miklós, útépítő és fenntartó technikus a Békéscsabai SzC Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium tanulója, Nyemcsok Ágnes, nyomdaipari technikus a Békéscsabai SzC Szent-Györgyi Albert Technikum és Kollégium diákja, valamint Lévai Levente József, autószerelő a Békéscsabai SzC Kemény Gábor Technikum tanulója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában