Pályázati támogatás

2022.06.29. 07:08

Több mint 1600 új vállalkozás alakult a dél-alföldi régióban

Dél-alföldi fiatalokat és álláskeresőket támogatott az a nagyszabású projekt, amely kedden zárult a József Attila Tanulmányi és Információs Központban, Szegeden. A program keretében megalapított vállalkozások összesen hétmilliárd forint vissza nem térítendő állami és európai uniós, pályázati támogatást kaptak.

Beol.hu

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Több mint 1700 fő képzése, vállalkozóvá válásra felkészítése valósult meg a Fiatalok és álláskeresők pályázati támogatása a Dél-Alföldön elnevezésű projekt keretében, amely 2018-ban indult és kedden zárult a József Attila Tanulmányi és Információs Központban - derült ki a delmagyar.hu cikkéből.

Fodor Gabriella projektmenedzser elmondta, a cél az volt, hogy 1550 életképes vállalkozást indítsanak a régióban, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megye területén. 

A projekt nagyon jól sikerült, 1635 fő alapított egyéni, illetve társas vállalkozást. A célcsoport a fiatal, azaz a 30 év alatti álláskeresők voltak, ők adták a résztvevők kétharmadát, a 30 év feletti álláskeresők pedig az egyharmadát. Képzéseken, tanácsadásokon vettek részt, segítséget kaptak az üzleti terv elkészítésében – részletezte a projektmenedzser.

A képzések során a leendő vállalkozók megtanulták az alapvető gazdasági ismereteket, hogy egy vállalkozást hogyan kell elindítani, milyen adminisztratív feladatok várnak rájuk, milyen engedélyekre van szükségük.

A megalapult vállakozások javarészt a személyi szolgáltatásokhoz kapcsolódnak, tehát például a szépség- és kreatíviparhoz, vállalkozást indítottak weblapkészítők, fotográfusok, de az építőipar és kapcsolódó területei is jelentős százalékot képviseltek. 

A vállalkozások közül 1614 egy év után is talpon maradt, ami azt mutatja, hogy nem csitult a vállalkozási kedv – mondta el Fodor Gabriella.

A projekt keretében az induló vállalkozók fejenként 4,5 millió forint támogatást kaptak céljaik megvalósítására. Kovács Ariella Gabriella a lajosmizsei Táltos Lovastanya lovasoktatójaként lett egyéni vállalkozó.

Nem az a személyiség vagyok, aki kötött munkahelyen jól érzi magát, szükségem van az egyéni útra. A projekt megtanított, hogyan kell önállónak lenni. Arra, hogy bár nincs főnököm, mégis mindenki az, hiszen a vendégnek mindig igaza van – mondta el a lovasoktató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában